Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024
Які схеми використовують при крадіжці грошей з банківських карт

Які схеми використовують при крадіжці грошей з банківських карт

З поширенням безготівкових платежів крадіжка грошей з банківських карт зустрічається все частіше. Pidgorodne.Info  з посиланням на Днепроперативный  нагадає вам  про них і підкаже методи протидії.

 

Подвійна транзакція

Подвійна транзакція - один з найпростіших способів крадіжки грошей з банківських карт. Його шахраї використовують при допомозі співробітників торгових точок.

 

Принцип роботи

При оплаті покупки клієнт передає свою карту касирові, потім при необхідності вводить пін-код. Але операція не здійснюється нібито через помилку. Касир повторює оплату ще раз - і гроші списуються знову. У поспіху подвійне списування можна помітити не відразу.

 

Треба сказати, що, звернувшись в банк, повторну транзакцію можна анулювати, але розслідування навряд чи завершиться затриманням і покаранням винних. Те, що відбулося цілком можна списати на технічні проблеми.

 

Збій системи і справді може стати причиною подвійної і навіть потрійної транзакції. Від таких ситуацій ніхто не застрахований.

 

Як захиститися

Для контролю своїх витрат необхідно підключити послугу інформування через СМС або вайбер. Якщо оплата проходить, ви відразу ж отримаєте повідомлення про це і зможете відмовити нечистому на руку касиру в повторній транзакції.

 

Буває, що через технічний збій потім приходить кілька повідомлень підряд з минулими транзакціями. Вони можуть бути використані як доказ правоти в банку, щоб повернути надміру списані гроші на рахунок.

 

Крадіжка грошей з карт, оснащених технологіями безконтактної оплати

Для прискорення і спрощення процесу покупців, які поспішають, часто оплачують товар безконтактно. Достатньо лише докласти карту - і необхідна сума буде списана. Про успішну транзакцію свідчить звуковий сигнал терміналу. Поширенням карт з такою технологією користуються особливо нахабні злодії.

 

Як працює схема

Шахраї діють в натовпі в людних місцях: в торгових центрах, на базарах, в транспорті. Вони непомітно наближають до кишень або сумочки жертви термінал зі зчитувачем, на якому заздалегідь введена сума транзакції. Технологія безконтактної оплати дозволяє здійснювати її, якщо карта знаходиться на відстані до 20 сантиметрів. В галасливому місці власник карти може в натовпі навіть не почути звукового сигналу терміналу, який списав гроші з його рахунку.

 

Як з цим боротися

Щоб убезпечити себе від підступів таких кмітливих злодіїв, можна передбачити кілька заходів:

 

1.Встановити ліміт на оплату без ПІН-коду (наприклад, до 100 гривень або будь-якої  іншої суми);

2.Покласти в гаманець шматочок фольги - вона стане захисним екраном перед зчитувачем;

3.Придбати спеціальний гаманець з екранованими відсіками для карт.

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From