Dark Mode
  • середа, 24 Квітня 2024

Що вибрати жителям Підгородного замість заборонених пластикових пакетів: ТОП-5 альтернатив

Що вибрати жителям Підгородного замість заборонених пластикових пакетів: ТОП-5 альтернатив

З 10 грудня набуде чинності Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Тепер мешканці Підгородного, Дніпра та області можуть забути про безкоштовні пакети у магазинах та супермаркетах. Хоч на календарі лише 7 грудня, заборонені пакети вже почали пропадати із супермаркетів. Для тих, хто до них звик і не знає, як знайти заміну, редакція 056 пропонує ТОП-5 альтернатив.

 

Зауважимо, що пластикові пакети раніше не були безкоштовними. Їхня ціна входила у вартість середнього чека, а ось з 10 грудня 2021 року за їх використання потрібно буде додатково платити.

 

Багаторазові сумки

 

Однією з альтернатив можуть стати прозорі сумки із поліестеру. Багато жителів Підгородного, Дніпра та області давно їх використовують. Для цього вони купують набори сумок у супермаркетах, а потім кладуть у них овочі та фрукти, щоб не використовувати одноразові поліетиленові «кульочки», які безкоштовно роздавали у магазинах. Із забороною поліетиленової тари у продажу з'явилися «майки» з поліестеру. Їх зручно тримати в сумці про всяк випадок, тому що вони важать 18 г і майже не займають місця, а витримує такий пакет вага до 5 кг. Додатковий плюс: ці сумки можна прати у машині. Мінус: вони не підходять для дрібних сипких сумішей (наприклад, для борошна, цукру, круп тощо).

 

Ціна: від 12 грн. і далі залежно від дизайну.

 

Авоськи

 

Авоська не нова і була популярна ще за часів СРСР. Вона легша за сумку-шопера і займає значно менше місця. Зараз на цю «сумочку з минулого» звернули увагу дизайнери: зробили авоськи модними та представили моделі на всі уподобання – різних кольорів, з різних матеріалів та з різними ручками. Авоськи можна прати. Мінус у ній у тому, що цей вид сумки підійде не для всієї групи товарів.

 

Ціна: від 79 грн. і далі залежно від дизайну.

 

Вощені серветки

 

Це бавовняні серветки, просочені бджолиним воском, кокосовим маслом та маслом жожоба, завдяки чому вони зберігають продукти свіжими. У них можна загортати навіть бутерброди і брати із собою на роботу чи подорож. Ще в серветках рекомендують зберігати їжу в холодильнику, а також використовувати їх як кришку. Вощені серветки не вбирають запахи, прості у догляді (їх треба просто промивати під холодною проточною водою). Прослужать рік, а потім їх можна правильно утилізувати та компостувати.

 

Ціна: від 250 грн за набір із трьох серветок.

 

Пакети із кукурудзи

 

Ці пакети виглядають точно так, як пластикові, але виготовляються із кукурудзяного крохмалю. Кукурудзяні вироби повністю екологічні: в домашніх умовах вони компостуються за три місяці. Пакети-майки витримують вагу до 5 кг. Є ще фасувальні та сміттєві пакети, а також біопакети для прибирання за собакою.

 

Ціна: 63 грн за рулон із 25 штук.

 

Паперові пакети з опалого листя

 

Паперові пакети з опалого листя винахід українця Валентина Фречки. Робити папір із опалого листя він придумав ще школярем. Разом з викладачем він створив технологію отримання целюлози з опалого листя, з якої потім робили папір. Перші експерименти пройшли у шкільній хімічній лабораторії. Наразі проєкт отримав підтримку від Світового фонду дикої природи. З листя, яке раніше вважали сміттям, сучасний стартап виробляє папір, пакети та коробки для овочів та фруктів.

 

Ціна: від 46 грн. і далі ціна залежить від розміру.

 

 

 

 

коментар / Reply From