Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

Як не постраждати від переведення годинника

Як не постраждати від переведення годинника

О 4:00 31 жовтня Україна переходить на зимовий час. Це означає, що стрілки годинника потрібно перевести на годину назад. Через переход з літнього на зимовий час і навпаки не раз виникали дискусії. Наразі свою думку  висловила кандидат психологічних наук, член «Національної психологічної асоціації» Ольга Плетка. Вона вважає, що переведення годинника може бути корисним для людей.

 

«Потрібно розуміти одне – людина вміє пристосовуватись. Якби людство не вміло цього робити, то не вижило б. Переходи з одного часу на інше, переходи з однієї роботи на іншу, інші зміни в житті – це стимулює мозок розвиватися. Таким чином людина не зануриться у рутині. До речі, були біологічні експерименти, коли дерево садили в суперумови, воно гинуло. Але виживало при вітрі та невеликому ушкодженні зайцями», – розповіла вона.

 

За словами Ольги Плетки, для тих, хто відчуває дискомфорт після переведення стрілок, є безліч порад, як його мінімізувати.

 

«Під час переходу на зимовий час можна виділити кілька особливостей, на які потрібно звернути увагу. Коли переводиться час, то наш ритм збивається. Адаптаційні можливості організму дозволяють відновити його десь через два тижні. Але тим людям, які метеозалежні більше за інших, на це потрібно більше часу. Наприклад, місяць-два», – пояснює психолог.

 

Окрему увагу вона привертає до людей, які у нестабільному психічному стані – хто має апатію чи побутову депресію.

 

«У таких випадках потрібно звернути більше уваги на майбутній час. Потрібно дати собі спокій, трохи відпочити, сповільнити ритм життя доти, поки настане час переводити стрілки. Крім того, можна допомогти тим, що за тиждень до переходу на зимовий час краще вставати на 15-20 хвилин пізніше. Таким чином, під час «Х» людина вже буде готова до нововведення. Це знизить стрес», – додала Ольга Плетка.

 

Переведення годинника стало для України вже традиційним – це роблять з 1981 року. Тоді вважалося, що зимовий час допоможе ефективніше використати світловий день та економити електроенергію. Однак потім все ж таки з'ясували - економія електроенергії при переведенні часу мізерна, від 1 до 3%, а іноді навіть менше. Але для України переведення годинників таки дуже важливе. Ми повинні жити в зимовому часі, оскільки де-факто країна розташована у двох часових поясах. Це означає, що якщо залишити в Україні літній час, то жителям західних областей у грудні доведеться розпочинати робочий день у темряві, бо сонце там о 9:00 тільки з'явиться через обрій (при переведенні годинника на «зимовий» час – о 8-й).

 

 

 

 

коментар / Reply From