Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

В Україні ввели чотири рівні коронавірусної небезпеки: де ми зараз і чого чекати далі

В Україні ввели чотири рівні коронавірусної небезпеки: де ми зараз і чого чекати далі

Ситуація може погіршитися вже через кілька тижнів.

 

В Україні відзвітували про медичні закупівлі для боротьби з коронавірусом. А також озвучили план дій відповідно до чотирьох рівнів небезпеки.

 

Про це на засіданні Верховної Ради повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

 

За його словами, 911 млн витратили для забезпечення готовності і реагування лабораторних підрозділів МОЗ. З міністерством вже погодили закупівлю 504 комп'ютерних томографів для лікарень на 774 млн гривень. До кінця року буде закуплено ще 107 КТ.

 

Крім цього, 572 млн грн направили в регіони для забезпечення подачі кисню до ліжкового фонду лікарень. Уже закупили і доставили в лікувальні установи майже 6 млн засобів індивідуального захисту. Ще 11 млн буде поставлено до кінця року.

 

"Ми розробили детальний план, який визначає алгоритм дій відповідно до 4 рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім , хто цього потребує", - розповів Степанов.

 

За його словами, зараз Україна знаходиться на першому рівні. Кількість зафіксованих випадків інфікування - в межах 5-7 тисяч за добу. "Таке навантаження система охорони здоров'я здатна витримувати. А ще 6 місяців тому, 3 місяці тому таке було неможливо", - упевнений він.

 

На другому рівні заповненість ліжок в опорних лікарнях становитиме 70% по всій країні. А кількість підтверджених випадків - 8-10 тисяч за добу. "На цьому рівні ми можемо опинитися через кілька тижнів", - сказав Степанов.

 

Кількість ліжок в опорних лікарнях збільшать на 30% - додаткові 502 тисячі місць. Також розгорнуто тимчасові госпіталі, збільшать кількість працівників у всіх закладах охорони здоров'я для допомоги хворим COVID-19 за рахунок залучення з інших відділень і підписання контрактів. Крім цього, посилять контроль за виконанням обмежувальних заходів на території всіх областей.

 

Третій рівень - це коли, орієнтовно, щоденна кількість хворих становитиме 11-15 тисяч. А заповненість ліжок по всій країні для інфікованих буде не менше 85%. Додатково до заходів другого рівня забезпечать ведення жорсткого карантину із застосуванням повного переліку обмежень "червоного" рівня епідемічної небезпеки.

 

"Буде розпочато мобілізація всіх медпрацівників. Буде організовано роботу відомчих установ для цивільного населення, а також буде забезпечено роботу польових госпіталів", - сказав Степанов.

 

На четвертому рівні, як зазначив Максим Степанов, ресурси міністерства охорони здоров'я будуть вже вичерпані. Щоденна кількість хворих становитиме 20 тисяч осіб на добу. "Тут ми будемо змушені вводити активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги", - розповів міністр.

 

Він додав, що зараз дуже важливо дотримуватися карантину. "Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилася на третьому або четвертому рівні. Треба переконати людей в необхідності дотримуватися правил на власному прикладі", - вважає Степанов.

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From