Dark Mode
  • середа, 24 Квітня 2024

Не чекайте по 5-10 днів: що робити, якщо лікар відмовляється тестувати на Covid-19

Не чекайте по 5-10 днів: що робити, якщо лікар відмовляється тестувати на Covid-19

Якщо у вас з’явилися симптоми коронавіруса – ні в якому разі не чекайте по 5-10 днів. Одразу телефонуйте своєму сімейному лікарю та робіть тести.

 

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

 

Він зазначив, що громадяни при перших же симптомах ГРВІ повинні звертатися до лікарів. Якщо медики відмовляються від проведення тестування, то варто телефонувати на гарячу лінію 0800 60 20 19.

 

За даними НСЗУ, алгоритм дій людини в разі появи в неї симптомів COVID-19, як-от лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання, такий: зателефонувати лікарю, з яким укладено декларацію (йти до лікаря на прийом не треба). За необхідності лікар направить мобільну бригаду для забору аналізів для тестування на COVID-19. Пацієнт не має самостійно шукати, де пройти тестування, і самостійно йти до лабораторії — мобільна бригада зобов'язана приїхати до нього додому.

 

У разі якщо в пацієнта немає укладеної декларації з лікарем первинної ланки або лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність симптомів, у НСЗУ радять зателефонувати на регіональну телефонну гарячу лінію з питань COVID-19. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної гарячої лінії.

 

Ангеліна Овсієнко

 

 

коментар / Reply From