Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024
Лимони і ще 5 продуктів з великим вмістом вітаміну С. Шкода і користь

Лимони і ще 5 продуктів з великим вмістом вітаміну С. Шкода і користь

Вітамін С, або аскорбінова кислота, - найважливіший поживний елемент і природний антиоксидант. Його основною функцією є підвищення імунітету за рахунок нейтралізації шкідливих вільних радикалів. Також він зміцнює кістки, синтезує колаген, допомагає засвоєнню заліза і метаболізму білка.

 

Добова норма вітаміну С для жінок - 75 мг, для чоловіків - 90 мг. Проблема в тому, що в людському організмі цей елемент не здатний вироблятися, відповідно, необхідно отримувати його ззовні - з продуктів харчування і БАДів.

 

Головним джерелом вітаміну С багато хто вважає лимон. Але це помилка. Безумовно, цитрус багатий аскорбіновою кислотою, але їм не варто захоплюватися. Безпечні та корисні для здоров'я максимум дві часточки (дольки) лимона в день. Якщо з'їдати щодня по цілому лимону, може утворитися гіпервітаміноз. Також лікарі не рекомендують зловживати лимоном при наступних обставинах:

 

- гастрит;

- панкреатит;

- виразка шлунку і дванадцятипалої кишки;

- алергія;

- діти до трьох років;

- під час годування грудьми.

 

Вітамін С міститься у великій кількості продуктів. Чемпіон серед них - шипшина. Це плід дикої троянди, який найчастіше використовують для приготування компотів і відварів, варення і мармеладу. У 100 г свіжої шипшини міститься 426 мг аскорбінової кислоти, а в сухому вигляді - більше 1000 мг. Терапевти рекомендують в осінньо-зимовий період випивати в день по одній склянці відвару з шипшини. Це відмінна допомога імунітету в боротьбі з ГРВІ.

 

Зелений перець чилі - не тільки смачна і пікантна добавка в овочевий салат, але і продукт, який містить велику кількість вітаміну С (250 мг / 100 г). Це більше, ніж в лимонах і апельсинах.

 

Петрушка - в 100 г міститься 135 мг вітаміну С. Виростити її можна навіть в квартирі і використовувати кожен день в салати або овочеві смузі, додавати до м'яса або риби для додання аромату.

 

Зелений і червоний перець містить близько 130 мг вітаміну С. Можна їсти окремо, в свіжому вигляді, або додавати в салати і страви азіатської кухні.

 

Ківі - кисло-солодкий фрукт, в 100 г якого міститься близько 93 мг аскорбінової кислоти. Також в ківі багато вітаміну А, клітковини, магнію і калію.

 

Важливо пам'ятати, що передозування аскорбінової кислоти може нашкодити здоров'ю. До того ж заповнити недолік вітаміну С легше, ніж видалити його надлишок, який загрожує головними болями, розладом шлунково-кишкового тракту, захворюваннями суглобів. Лікарі окремо застерігають людей з нирковою недостатністю та цирозом - їм категорично не можна вживати будь-які дози вітаміну С.

 

Також аскорбінова кислота погано поєднується з наступними лікарськими засобами та речовинами: аспірином, пероральними протизаплідними засобами, саліцилатами, лужними напоями, етиловим спиртом, гепарином, хлоридом кальцію, амфетамінами.

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From