Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024

Екстрена медична допомога прибуватиме на виклики за новими правилами: деталі

Екстрена медична допомога прибуватиме на виклики за новими правилами: деталі

З початком нового року усіх пацієнтів поділять на 4 групи за пріоритетністю.

 

З 1 січня 2020 року зміняться правила прибуття екстреної медичної допомоги до пацієнтів. Тепер деякі хворі можуть її не дочекатися. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на GreenPost media

 

Такі зміни передбачені Проєктом постанови Кабінету Міністрів України "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події", який 29 жовтня опублікували на сайті МОЗ для обговорення.

 

Проєкт передбачає розподіл звернень стосовно надання екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

 

Автори проєкту мотивують це тим, що діюча постанова Кабміну від 21 листопада 2012 року “Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події” передбачає поділ усіх викликів лише на дві категорії: екстрені та неекстрені. На практиці це призводить до того, що важкі пацієнти часто помирають до приїзду медиків, адже в той час бригада обслуговує хворого,  стан якого не є критичним.

 

Сортувати всі виклики на 4 категорії буде диспетчер прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

 

Якщо виклик належить до категорії неекстрених, диспетчер порадить звернутися до сімейного лікаря, з яким у хворого укладена декларація, або передасть виклик до територіального центру первинної медико-санітарної допомоги.

 

У разі відсутності такої можливості - диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичних або екстрених викликів.

 

Якщо ж виклик непрофільний, то диспетчер повинен порекомендувати звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію, або надати дистанційну медичну консультацію.

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From