Dark Mode
  • четвер, 2 Травня 2024

Якими вакцинами щеплюють від COVID-19 у Підгородному та чим вони відрізняються

Якими вакцинами щеплюють від COVID-19 у Підгородному та чим вони відрізняються

Станом на середину жовтня в Підгородному, Дніпрі та Україні для широкого загалу є три вакцини – AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer.

 

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я повідомляє Pidgorodne.Info

 

Відповідно до інтерактивної мапи Ради національної безпеки та оборони, ці вакцини  є в усіх регіонах України.

 

AstraZeneca

Це розробка шведсько-британської компанії AstraZeneca та Оксфордського університету.

 

Вакцина є векторною. Тобто йдеться про давно відому технологію, коли у безпечний вірус – у цьому випадку це модифікований аденовірус – вмонтовують специфічний білок коронавірусу. Таким чином імунна система людини навчається розпізнавати хворобу та захищатися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

 

Залежно від виробника торговельна марка вакцини може мати різні назви – вироблена в ЄС називається Vaxzevria, в Південній Кореї – AstraZeneca-SKBio, а в Індії – Covishield.

 

Повний курс вакцинації включає дві дози, які треба отримати з інтервалом у 4-12 тижнів.

 

Дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа.

 

Крім того, вакцина на 80% зменшує ризик заразитися коронавірусом та майже у два рази зменшує ризик інфікувати інших, якщо все ж таки захворієте.

 

CoronaVac від Sinovac

CoronaVac – вакцина від ковіду, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.

 

Вакцина виготовлена за технологією, якій вже понад 70 років. Йдеться про інактивовану вакцину, яка містить у своєму складі неактивний, “вбитий” вірус. За таким же принципом працює, зокрема, вакцина від поліомієліту.

 

Повний курс вакцинації передбачає введення двох доз з інтервалом в 14-28 днів.

 

Відповідно до останніх досліджень, вакцина захищає від зараження ковідом на 65,9%, а її ефективність у попередженні госпіталізації та смерті від ковіду перевищує 85%.

 

Comirnaty від Pfizer

Американсько-німецька вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech розроблена інноваційним методом. Це мРНК вакцина, тобто вона створена на основі матричної рибонуклеїнової кислоти, яка імітує білок коронавірусу та навчає організм боротися зі справжнім вірусом.

 

“Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу”, – наголошують у МОЗ.

 

Саме цю вакцину МОЗ рекомендує передусім для вагітних та людей похилого віку.

 

Повний курс вакцинації передбачає введення двох доз з інтервалом у 21-28 днів.

 

Дослідження показують, що ефективність вакцини до “дикого” штаму вірусу, який вперше виявили у Вухані, складає 95%. Ефективність до штаму Альфа – 93,7%, до штаму Дельта – 88%.

 

 

 

 

коментар / Reply From