Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024
Зростання пенсій і соцвиплат, посилення карантину: що зміниться у грудні

Зростання пенсій і соцвиплат, посилення карантину: що зміниться у грудні

З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум, починається підготовка до новорічно-різдвяних свят з низкою обмежень, а в банк відтепер не обов'язково носити паперові документи, якщо маєте додаток "Дія". Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на 24 канал.

 

Зростає прожитковий мінімум

 

З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум  Пенсії та соцвиплати у грудні зростуть: прожитковий мінімум підвищився . Збільшаться, відповідно, і виплати, які до нього прив'язані: пенсії, допомога по безробіттю, допомога на дітей та аліменти.

 

Прожитковий мінімум за категоріями буде таким:

для дітей віком до 6 років – 1 921 гривня;

для дітей віком 6 – 18 років – 2 395 гривень;

для працездатних осіб – 2 270 гривень;

для осіб, які втратили працездатність – 1 769 гривень.

 

Варто зазначити, що мінімальна зарплата до прожиткового мінімуму прямо не прив'язана, а отже у грудні залишиться на рівні 5 тисяч гривень. Проте індексація зарплати до прожиткового мінімуму прикріплена – у грудні вона складе 2 270 гривень. Індексацію повинні проводити всі роботодавці.

 

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю залишиться без змін, а максимальний зросте до 9 080 гривень (4 прожиткові мінімуми).

 

Мінімальна пенсія зросте на 57 гривень і складатиме відтепер 1 769 гривень. Надбавка за вислугу років становитиме 17,69 гривень щомісяця за кожен додатковий рік (1% від мінімальної пенсії).

 

Самотнім українцям, яким понад 80 років, з грудня нараховуватимуть 707 гривень 60 копійок (40% прожиткового мінімуму).

 

Мінімальний розмір аліментів:

для дітей віком до 6 років – 960,5 гривні;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1197,5 гривні.

 

Рекомендовані виплати, до яких суд може зобов'язати, вдвічі вищі – 1 921 гривня та 2 395 гривень відповідно.

 

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування:

віком до 6 років – 4 803 гривні;

віком 6 – 18 років – 5 988 гривень.

 

Соціальна допомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування:

віком до 6 років з інвалідністю – 6 724 гривні;

віком від 6 до 18 років – 8 383 гривні.

 

Декретні виплати для працюючих батьків чи ФОПів залежать від розміру доходу. Для безробітних – щонайменше 2 383 гривні за 126 днів (25% від прожиткового мінімуму).

Пакунок малюка з грудня – 5 763 гривні (щонайменше 3 прожиткові мінімуми для дитини до 6 років).

 

Обмеження на свята

 

У грудні українці матимуть додаткові вихідні: 23-25, коли християни західного обряду відзначають Різдво, та з 30 грудня по 1 січня – Новий рік. При цьому робочими будуть суботи 29 грудня (замість 31) та 22 грудня (замість 24).

 

Однак вже зрозуміло, що самі зимові свята відбудуться з низкою карантинних обмежень.

 

Так, головну ялинку у Києві цьогоріч "запалять", як годиться, 19 грудня. Та Різдво й Новий рік будуть відзначати без концертів і масових гулянь. На Софійській площі не буде традиційних ярмарків з їжею, обіцяють лише напіввідкриті кіоски з напоями. Кілька фудкортів та сувенірних будиночків буде на Андріївському узвозі та на Володимирській гірці. Святкові заходи планують і біля арки Дружби народів.

 

В інших містах України ще шукають рішення, як відзначити свята безпечно і, при цьому, повністю не відмовлятися від традиційних заходів. Наприклад, в Івано-Франківську вже зазначили, що новорічно-різдвяний ярмарок скасовувати не будуть. А у Житомирі, аби створити святковий настрій, 19 грудня по всьому місту буде їздити Санта зі своїми ельфами, мішком подарунків та справжньою ялинкою.

 

Карантин вихідного дня завершився, новий локдаун – під питанням

 

З 14 листопада в Україні діяв карантин вихідного дня. Остання субота й неділя, які підпали під дію обмежень – 28 та 29 листопада. Продовжувати цей захід в уряді наміру не мають.

 

Натомість у Офісі Президента та Кабміні на порядку денному залишається питання введення в Україні нового локдауну. Остаточне рішення з цього приводу, як очікується, приймуть на засіданні 2 грудня.

 

У соцмережах шириться інформація про те, що розглядають кілька варіантів посилення обмежень та дат, коли це буде запроваджено. Зокрема, йдеться про ймовірний локдаун на період зимових свят – орієнтовно з 23 грудня і до 15 січня. Це пояснюють тим, що люди найбільше контактують між собою саме у цей період, тож обмеження призупинять ланцюжок поширення хвороби. Або ж до Нового року – з 7 грудня, – аби не забирати у бізнесу можливість отримати прибуток на різдвяні свята.

 

Також є імовірність, що карантин буде менш жорстким, ніж навесні: працюватиме громадський транспорт і школи.

 

Паспорти з "Дії" можна показувати у банках

 

З 1 грудня у банках можна буде проводити касові операції за допомогою електронних документів у мобільному додатку "Дія"

 

Тобто клієнтам банків, які мають електронний паспорт у "Дії", більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні.

 

Розпочнеться регулярне авіасполучення з Чорногорією

 

З 1 грудня розпочинається і регулярне авіасполучення між Україною та Чорногорією за напрямком Київ-Подгориця. Польоти буде здійснювати авіакомпанія "Windrose" і квитки уже можна придбати на її сайті.

 

Наразі тимчасовий в'їзд у Чорногорію дозволений без обмежень резидентам України (українцям та іноземцям, які мають посвідку на проживання тут), які останні 15 днів до в'їзду перебували у країні "зеленого" списку Чорногорії.

Штрафи за відсутність масок

 

Рішення про те, що українців штрафуватимуть за відсутність захисних масок чи респіраторів, набуло чинності 21 листопада. Йдеться про перебування у громадських місцях і транспорті. Порушникам доведеться сплатити від 170 до 255 гривень штрафу.

 

У законі чітко прописано, що маска або респіратор повинні закривати повністю ніс і рот. Саморобні засоби індивідуального захисту використовувати дозволяється. Штрафи за перебування без маски на відкритому повітрі, наприклад, у парку, стягувати не будуть.

 

Зміни в оцінці нерухомості

 

З 1 грудня в Україні продовжать другий етап реформування системи оцінки нерухомості.

 

Згідно з чинним законодавством, купівля-продаж, здача в оренду, внесення нерухомості до статутного капіталу супроводжується подвійний оплатою за оцінку – окремо за землю, окремо за власне нерухомість. Наразі ж планують запровадити єдину оцінку об'єкта без поділу на оцінку землі і нерухомого майна.

 

Крім того, для українців буде надаватися нова адмінпослуга: автоматична видача довідки про вартість нерухомості в електронному вигляді. Передбачено, що кожен зможе самостійно зробити на сайті оцінку своєї нерухомості і використовувати звіт для укладення угоди.

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From