Dark Mode
  • четвер, 18 Квітня 2024
За що виборець може потрапити за ґрати?

За що виборець може потрапити за ґрати?

Насправді, українці дуже люблять вибори, особливо – місцеві, бо одразу і дерево висадять, і вулиці підметуть, і дороги ремонтуються, і вікна у під’їздах міняються, а тепер – ще й маски безкоштовно (і класично - гречка).

 

Окрім грошей, котрі майбутні «народні обранці» вкладають в нас, «шановних виборців», поплатитися вони можуть й власною волею. Та є одне але : власною волею можуть заплатити й самі виборці. Коли-небудь читали статтю 160 КК України?

 

Трішки статистики. За добу поліцейські відкрили 25 кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого процесу. Всього упродовж доби до поліції надійшло 314 заяв та повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства. Усього ж із 5 вересня територіальні органи Національної поліції зареєстрували 5881 повідомлення, пов’язаних із виборчим процесом. Про це повідомляє  Pidgorodne.Info   з посиланням на Юридичний телеграм-канал «Адвокат Права»

 

 Що ж потрібно знати про статтю 160 КК України?

 

Частина 1 статті 160 КК України говорить про «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем … неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій…». Такі дії караються штрафом від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-6800 грн.) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.  Тобто, суб’єктом є той, хто бере!

 

Заповідь 1. Не беріть з рук гречку депутатську! Погодьтеся, ви за рік на таку суму штрафу гречки не з’їсте.

 

Частина 2 статті 160 КК України вказує, що «пропозиція, обіцянка або надання виборцю … неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій… - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років».

 

Заповідь 2. Тут вже – можете чинити як забажаєте: чи викликайте поліцію, чи процитуйте норму Кримінального Кодексу. Головне: залишайтеся добропорядним громадянином!

 Що розуміти під неправомірною вигодою?

 

 Під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.

 

Тому маска/респіратор, що підпадає під категорію «товари», також під табу!

 

 Якщо думаєте, що виборців не карають, ось вам приклад з практики.

 

23 жовтня 2015 року близько 20:00 особа 1, перебуваючи за своїм місцем проживання адреса 2, прийняла пропозицію, обіцянку від студента юридичного факультету зазначеного університету особа 3 реалізувати своє виборче право (право голосу) шляхом голосування 25 жовтня 2015 року під час виборів депутатів до Чернівецької міської ради за окремого кандидата в депутати від політичної партії «Рідне місто» особа 2 та отримати за це неправомірну вигоду на суму 250 грн., яка станом на час вчинення злочину перевищувала 3% розміру мінімальної заробітної плати.

 

ККС ВСУ визначила, що виборець, який прийняв пропозицію, обіцянку або одержав неправомірну вигоду за голосування 25 жовтня 2015 року під час місцевих виборів, за окремого кандидата в депутати до Чернівецької міської ради, а саме особа 2 від політичної партії «Рідне місто», підлягав кримінальній відповідальності за злочин, передбачений ч. 1 ст. 160 КК України.

 

Це справа №727/5065/17.

коментар / Reply From