Dark Mode
  • п’ятниця, 26 Квітня 2024
Як діють штрафи за відсутність маски

Як діють штрафи за відсутність маски

З 21 листопада набула чинності ст. 43-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за порушення маскового режиму.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на DneprNews.info.

 

Згідно з цією статтею за перебування без маски в громадських будівлях і громадському транспорті передбачений штраф від 170 до 255 гривень.

 

Якщо ж порушення незначне, то правоохоронці можуть звільнити від відповідальності і обмежитись лише зауваженням.

 

Так громадськими місцями в Україні вважаються:

- Навчальні та медичні установи;

- Будівлі спортивних залів і оздоровчих установ;

- Під'їзди житлових будинків;

- Громадський пасажирський транспорт;

- Приміщення громадського харчування та об'єктів культури;

- Будівлі органів влади.

 

У той же час на вулиці і в парках не штрафуватимуть. Також не будуть штрафувати в частинах будь-якої суспільної будівлі, яка доступна для населення - вільно, за плату або періодично.

 

Як зазначив глава Нацполіції України Ігор Клименко, поліцейські спочатку будуть тільки попереджати порушників маскового режиму, якщо ж у відповідь на зауваження правоохоронців маску надягати не будуть, то буде накладено штраф.

 

У той же час, якщо поліцейські зупинять людину без маски на вулиці або в парку і почнуть відразу складати протокол, то це є порушенням ст. 44-3 КУпАП, яка обов'язок носити маску на вулиці не передбачає.

 

Як зазначають юристи, законодавчо в Україні не прописано, що маски або респіратори повинні бути певного стандарту, а, відповідно, можна використовувати і маски власноручного виготовлення.

 

Варто відзначити, що носіння під час карантину документів, що засвідчують особу, залишається обов'язковим. Якщо ж у людини, при зупинці співробітниками Нацполіції, документів при собі не виявиться, то йому загрожує арешт до трьох годин. Метою арешту буде встановлення особи, адже без документів поліція з людиною, як з особистістю, працювати не може.

 

Однак навіть якщо по закінченню 3 годин поліції не вдасться встановити особу людини, більш його затримувати не мають права і зобов'язані відпустити.

 

Якщо ж постанову про накладення штрафу поліцейські склали з порушенням процедур -ні доказів, або ж зупинили на вулиці або в парку - юристи радять оскаржити його в суді.

 

Незважаючи на те, що протистояти поліції можна різними способами, юристи радять не шукати проблем, а просто брати з собою маску і надягати її в громадських місцях і транспорті.

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From