Dark Mode
  • п’ятниця, 19 Квітня 2024
Свято-Покровський храм села Спаське: історія

Свято-Покровський храм села Спаське: історія

Будівництво Свято-Покровського храму розпочалось в липні 1990 року і тривало впродовж чотирьох років.  Проект храму був розроблений протоієреєм Ярославом Денекою. На той час він керував парафією, яка відновлювала свою діяльність після багатьох років небуття. Вирішили будувати церкву по вул. Ленінська (нині Покровська). Про це ми повідомляємо з посиланням на Facebook-сторінку Історичне спаське (Музей села Спаське)

Фінансову підтримку надали голова фермерського господарства «Кільченські зорі» Бут Пантелеймон Тимофійович, секретар парткому Баранник Яків Гаврилович. Керівником будівництва став інженер Басан Іван Омелянович. Долучились і перші помічники настоятеля Ярослава: ланкові Бабуцька Ольга Максимівна та Падашуля Марія Степанівна, Демчук Наталія Василівна, Ялова Марія Григорівна, Мордик Іван Іванович, Прус Олексій Юхимович, Ріжко Микола Павлович, Козинець Марія Іванівна.

У створенні храму взяв участь і місцевий художник Просяник Іван Миколайович. Його творіннями є ікони Святої Трійці, Божої Матері, Миколи Угодника, святих апостолів та ін.

У зведенні стін церкви активно допомагали й мешканці села: Кушнір Василь Пантелеймонович, Лагута Євдокія Наумівна, Митько Марія Іванівна, Онипченко Ірина Наумівна, Самойленко Лідії Афанасіївна, Оліфер Мотря Григорівна, Кривошея Іван Прокопович та інші прихожани, серед яких було багато молоді.

Освячення новозбудованого Свято-Покровського храму Архієпископом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм відбулось 14 листопада 1994 року. Першим настоятелем Свято – Покровського храму став протоієрей Ярослав Юрійович Денека.

У 1995 році у храмі проводив богослужіння отець Валерій Вадимович Волчанський. А з листопада по грудень  того ж року ‒ отець Сергій.

З 1996 по 2001 р. духовно наставляв парафіян протоієрей Ігор Сергійович Осадовський. Вимогливий, енергійний, ерудований, п’ять років його життя тісно пов’язані з життям Свято-Покровської парафії.

Нинішнім настоятелем Свято – Покровського храму є протоієрей Роман Заброцький. Перше своє богослужіння він провів у 2001 році на День святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Співпадіння чи знак долі, але його День Ангела співпав з назвою храму, на честь Святої Покрови Божої Матері, 14 жовтня.

За підтримки парафіянина Гузенка Олександра Анатолійовича розпочалась реконструкція церковної будівлі, повністю завершили зовнішній її ремонт. Також оновили головний купол, вікна і двері, пофарбували дах, уклали тротуарну плитку на подвір’ї. В 2004 році відбулося святкове богослужіння з освяченням оновленого храму архієпископом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм.

Помічницею настоятеля храму стала його дружина ‒ Заброцька Оксана Юріївна. Її стараннями у 2003 році при церкві виникла недільна школа. Організацією і забезпеченням процесу навчання займалася Бугайова Тетяна Петрівна та Мороз Тетяна Олександрівна. Церковним дитячим хором керувала Маломуж Ольга Миколаївна.

Активне життя храму сьогодні забезпечують: Залепа Євдокія Іванівна, Ігнатенко Олександра Петрівна, Ялова Людмила Іванівна, Волок Тетяна Степанівна, Радивилова Галина Яківна, Полях Ганна Гаврилівна, Таран Михайло Олексійович, Самойленко Тетяна Іванівна, Таран Любов Павлівна, Корольова Ганна Іванівна, Терновська Ганна Іванівна.

В 2018 році, в день пам'яті Преподобних Антонія і Феодосія Печерських керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней освятив нижній храм на честь Святителя Миколи Чудотворця.

коментар / Reply From