Dark Mode
  • п’ятниця, 19 Квітня 2024
Пластикові пакети заборонять

Пластикові пакети заборонять

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти в повторному другому читанні та в цілому законопроект «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 18 вересня 2019 р. № 2051-1.

 

Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади обігу пластикових пакетів.

 

Зокрема, передбачається заборонити розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

 

1.надлегких пластикових пакетів;

2.легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;

3.оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

 

Обмеження не поширюватимуться лише на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються як первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Вони будуть заборонені з 2023 року після появи на ринку альтернативних видів пакування.

 

Визначається, що заборона на пластикові пакети почне діяти через дев’ять місяців з дня прийняття законопроекту, що забезпечить поступовий перехід на більш екологічні альтернативи:

 

1.пакети та торбинки багаторазового використання;

2.паперові пакети;

3.біорозкладні пакети.

 

Пакети, які не відповідатимуть вимогам і залишаться в обігу повинні будуть утилізуватись суб’єктами господарювання, які їх придбали.

 

Також пропонується заборонити схиляти споживачів до купівлі пластикових пакетів та встановлюється відповідальність за порушення норм, передбачених у законопроекті.

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From