Dark Mode
  • середа, 24 Квітня 2024
Депутатська допомога, наш погляд.

Депутатська допомога, наш погляд.

Депутатська допомога, наш погляд.

Матеріальна допомога досить складна для вивчення та висвітлення тема, великий масив інформації прийшлось отримати та опрацювати. Вирішено було оскільки тема делікатна, прізвища не висвітлювати взагалі, а надати громаді статистику та деякі, самі цікаві, факти.

 

Кількість коштів витрачених з депутатського фонду на матеріальну допомогу по роках:

За 2016 рік 104 000 грн.

За 2017 рік 968 700 грн.

За 2018 рік 1 255 978 грн.

За 6 місяців 2019 року надано 1 273 900 грн.

Переважно вивчався 2018 рік.

Почнемо з нормативної бази, у 2018 році було прийняте положення з романтичною назвою ПРО ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ НА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ ВИКОНАННЯ ДОРУЧЕНЬ ВИБОРЦІВ ДЕПУТАТАМИ ПІДГОРОДНЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

Депутатська допомога, наш погляд.

 Депутатська допомога, наш погляд.

Депутатська допомога, наш погляд.

Депутатська допомога, наш погляд.

 

На 2018 рік фонд депутатської допомоги порівнянно з 2017 роком істотно збільшили, депутати мотивували це тим, що вони будуть виділяти кошти саме на потреби своїх вулиць... Але щось їм завадило, у 2018 році майже весь фонд пішов на соціалку, ні ремонту вулиць, ні дитячих майданчиків, навіть пляж ніхто не відсипав та й з чого б, депутатська комісія з благоустрою за рік збиралась раз чи два. З усіх депутатів тільки Зелений О.М. за рахунок його фонду проплатили проектну документацію на освітлення вулиці. Ще один депутат, нібито Свєчкіна А.І. виділила кошти на акцію, коли школярів возили до училища чи коледжу, але це окрема історія, міськрада поки не надала всю інформацію, тому про неї пізніше.

Про саме положення, згідно тексту розмір грошової допомоги не може перевищувати один прожитковий мінімум на одну особу і лише у виключних випадках, увага ДВА ПРОЖИТКОВИХ МІНІМУМИ... Окремим реченням прописано, що допомога надається ОДНІЙ ОСОБІ ОДИН РАЗ НА РІК і міська рада зовсім недавно це підтвердила у листі відповіді.

Депутатська допомога, наш погляд.

 

Другий документ, який регламентує процедуру надання мат. допомоги, це розпорядження міського голови № 38, ним призначено склад комісії, який повинен обстежувати майновий стан осіб, які звернулись за мат. допомогою. І є цікавий документ, додаток до акту обстеження у якому прописано, правда через одне місто, як саме потрібно визначати, чи потребує людина мат. допомоги чи ні, тобто має бути враховано наявність авто, нової техніки, ремонту, навіть на дах будинку повинні дивитись.

 

Депутатська допомога, наш погляд.

 Депутатська допомога, наш погляд.

 Депутатська допомога, наш погляд.

 Депутатська допомога, наш погляд.

 Депутатська допомога, наш погляд.

Депутатська допомога, наш погляд.

 

 

Факти порушень, які було виявлено:

Факт перший

отримання матеріальної допомоги з депутатського фонду два і більше разів на рік - у 2018 році матеріальну допомогу більше одного раза отримували: десять жителів м. Підгородне, двоє з них працівники міськради.

Факт другий

отримання матеріальної допомоги яка перевищує два прожиткових мінімуми (ми округлили до 4 000 грн) - 96 жителів міста отримали матеріальну допомогу, яка перевищує 4 000 грн.

Порушення щодо перевищення встановленого розміру матеріальної допомоги виникло через недолугий текст самого положення, адже написано що з фонду можна отримувати не більше двох прожиткових мінімумів, але подання може писать кілька депутатів. У 2019 році цей казус прибрали.

 

Факт третій

обстеження майнового стану осіб, яким надається матеріальна допомога не ведуться належним чином, додатки до акту обстеження не робляться і виходить, що люди у яких по дві машини (згідно декларації) та непогані доходи отримують по кількадесят тисяч гривен матеріальної допомоги.

Про маніпуляції.

у Підгородному можна два рази на рік законно отримати матеріальну допомогу, для цього потрібно перший раз написать заяву до депутата, а другий раз до виконкому. Якщо вам відмовлять, вкажіть на те, що у 2018 році такою схемою без перешкод скористалось 38 жителів міста. Допомогу можуть отрмувати і на подружжя, люди похилого віку часто мають по кілька хронічних хвороб, отже цілком можливо звернутись за допомогою обом і чоловіку і дружині, такі факти є.

З тих жителів міста, які отримували допомогу у 2017 році у 2018 повторно звернулось і отримало 24. Якщо у вас хронічна хвороба, не соромтесь подавайте на допомогу кожного року, чому хтось отримує гроші а ви ні?

Про 2017 рік.

Активно моніторити розподіл депутатської допомоги ми почали в кінці 2017 року, тому у 2017 році порівняно з 2018 депутати не крились та активно розподіляли допомогу собі та своїм родинам.

Так один депутат, який має успішний бізнес та частенько відпочиває за кордоном, отримав на себе 68 000 грн. допомоги. Інший 60 000 на доньку, щє один 28 500 на вічима,

три депутата отримали допомогу на дружин 36 000, 39 500 та 21 000 грн.

Бувший секретар виконкому отримав 22 000 на дружину.

У 2018 році ситуація дещо змінилась.

Депутати скромніше стали надавати допомогу собі та своїм близьким. Напряму отримав допомогу один депутат, 29 000грн, один депутат на дружину 24 000, один на вітчима 14 000 грн.

Зате міськрада відмітилась, посадовці її отримали: 23 500, 9 000, одна особа два рази 9 000 та 12 000, ще одна особа два рази 45 000 та 21 000 та на брата три рази 10 000, 9 000 та 15 000 грн.

Бувший секретар виконкому на дружину 11 500 та на сина 10 500 грн.

Наведені вище суми допомоги надавались людям у яких дійсно є підтверджені документами проблеми зі здоров’ям, тому ми можемо казати лише про нерівні умови отримання матеріальної допомоги між жителями міста та так званими владними вершками та про неналежну роботу виконкому у розподіленні коштів.

2019 рік ми ще прискіпливо не моніторили, але бачимо прогрес у схемах, які задіяні навколо депутатських грошей. Депутати вкладають гроші фонду в культуру. Але це питання ми щє тільки будемо досліджувати.

 

Що не ввійшло в дослідження теми:

Не перевірялись всі квартальні (їх близько 40) на предмет надання матеріальної допомоги, але дехто з них присутні в списках і кожного року.

Не перевірялись помічники депутатів.

Оскільки фактами не доведено за рамки винесена схема, коли депутат по домовленості надає мат. допомогу громадянину а потім забирає частину грошей собі.

 

Замість постскриптуму.

Шановні жителі міста, схема надання матеріальної допомоги у Підгородному потребує грунтовних змін, спекулюючи на почуттях громадян вузьке коло наближених до міської ради організували собі та своїм рідним додаткове джерело доходу. Ніде в Дніпровському районі нема матеріальних допомог у 40 000 гривен на одну особу, навіть Дніпропетровська ОДА з бюджетом в кілька мільярдів надає по 1 000 гривен на душу. Не забезпечено рівність можливостей у отриманні допомоги, гроші надають не тільки в критичних ситуаціях, а і при хронічних хворобах. Хворіють усі, але шанси отримати солідну допомогу від бюджету в Підгородному мають обрані. Також мають місто передвиборчі закидони, коли депутати за суспільний рахунок нічого не роблячи підвищують собі рейтинг.

 

Читайте також: Як у Підгородному бюджет 2019 приймали.Нічого особливого, звичайна підстава.

 

Pidgorodne.Info

 

 

 

 

коментар / Reply From