Dark Mode
  • п’ятниця, 26 Квітня 2024

Як стати донором і чому це корисно

Як стати донором і чому це корисно

Часто ми бачимо, як на вокзалах, касах супермаркетів і в аптеках стоять коробки, призначені для збору коштів на лікування дитини. Хтось кидає туди гроші частіше, хтось рідше. Звичайно, всі ми в цей момент долучаємося до порятунку життя. Але є щось ще, що також необхідно для зцілення. Те, що не купиш ні за які гроші. Те, що може дати майже кожен з нас.

 

У програмі «Розмова з лікарем» лікар-трасфузіолог Ксенія Леонідівна Посунько дала кілька рекомендацій майбутнім донорам. Вона розповіла, кому не можна здавати кров, як проходить ця процедура і пояснила користь від неї. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на Інформатор Гроші.

 

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПОТРІБНА ДОНОРСЬКА КРОВ?

За словами Ксенії Посунько, цільна донорська кров не переливається, переливаються лише її компоненти. Які саме - залежить від захворювання реципієнта. Наприклад, якщо у людини захворювання пов'язане з анемічним синдромом, то йому потрібні еритроцити. Якщо великі кровотечі, опіки, поранення або родові ускладнення, то свіжозаморожена плазма. У випадках утворення тромбів в судинах переливають тромбоцити. Підготовкою донорської крові та її компонентів займається лікар-трансфузіолог.

 

ХТО МОЖЕ БУТИ ДОНОРОМ?

Донором може стати повнолітній громадянин України без протипоказань. Про них лікар розповіла детальніше. Справа в тому, що є абсолютні та тимчасові протипоказання. Якщо людина хворіла на гепатит, сифіліс, перенесла серцево-судинні та  шкірні захворювання, онкологію або псоріаз, то це означає, що у неї абсолютні протипоказання, і донором бути вона не може. Тимчасові - це вагітність або вірусні захворювання. У будь-якому випадку донорство - це велика допомога і відповідальність, тому ставитися до цього потрібно серйозно і сумлінно.

 

Не варто забувати і про власну користь. ВООЗ довела, що переливання оновлюють кров у донорів, а це продовжує їхнє життя в середньому на 5 років. Разом з тим слід дотримуватись правил здачі крові. Мінімальний інтервал між процедурами - 2 місяці. Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 раз на рік, жінки - 4 рази на рік. Якщо мова йде про донорство плазми, то інтервал може становити і 14 днів, так як цей компонент відновлюється протягом доби.

 

ЧОМУ ДЕЯКІ ЛЮДИ ПЛАТЯТЬ ЗА ТЕ, ЩОБ СТАТИ ДОНОРОМ?

У медичних установах (особливо приватних) стала популярною процедура плазмаферезу. Вона полягає в наступному: людина здає кров, її поділяють на компоненти - еритроцити, тромбоцити, лейкоцити і плазму. Далі всі ці речовини повертаються назад в кров людини, крім плазми. У ній може знаходитися дуже багато гормонів, токсинів і алергенів. Така процедура сприяє оновленню і омолодженню організму. Послуга недешева, але Ксенія Посунько повідомила, що плазмоферез нічим не відрізняється від звичайної донорської здачі крові. Тільки донор не платить за це. Більш того - він сам отримує гроші від держави і право на один відгул, який може використовувати протягом року.

 

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЗДАЧІ КРОВІ?

За день до здачі крові донор повинен випити 2-3 літри рідини протягом доби. Після 18:00 не їсти нічого жирного, смаженого, копченого або молочного. Дозволяється з'їсти варену картоплю або кашу на воді. Алкоголь і медикаменти заборонено вживати за 48 годин до процедури. У день здачі крові рекомендується поснідати бубликами, сухариками, галетами, фруктами, овочами, кашею на воді, відвареною картоплею. Можна пити солодкий чай. Не палити за 2 години до і після здачі крові.

 

Вся процедура займає близько 1,5 години. Для початку донор робить загальний аналіз крові. Потім йде на обстеження до терапевта. Той оглядає бажаючого здати кров, вимірює тиск, слухає серце і легені. Якщо результати в нормі, то донор йде на здачу, під час якої його кров беруть у тому числі і для аналізів на ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс.

 

Отриманий матеріал досліджують на сучасному обладнанні. У приватній лабораторії це коштує близько 1000 гривень, а для донора - безкоштовно. Вже через 5 днів можна отримати довідку з результатами. У разі виявлення будь-якої інфекції донора запрошують на бесіду, де і повідомляють про проблеми. Таким чином, крім допомоги іншим, ви можете перевірити і своє здоров'я.

 

ПРО ЩО ГОВОРИТЬ ГРУПА КРОВІ?

У косметології зараз стала популярною нова течія - плазмоліфтинг. Це лікування плазмою крові. Сьогодні по групі крові можна визначити, яка дієта підходить людині, до яких хвороб схильний її організм. А ось характер, всупереч чуткам, від групи крові ніяк не залежить, - розповіла лікар-трансфузіолог Ксенія Посунько.

 

 

Ангеліна Овсієнко

Tags

коментар / Reply From