Dark Mode
  • субота, 4 Травня 2024

Як працівнику самостійно перевірити чи сплачує роботодавець за нього страхові внески

Як працівнику самостійно перевірити чи сплачує роботодавець за нього страхові внески

Запис в трудовій книжці не є підставою для автоматичного зарахування цього періоду трудової діяльності до страхового стажу.

 

До пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески.

 

При цьому саме страховий стаж враховуватиметься при нарахуванні пенсії та наданні допомоги по тимчасовій втраті працездатності, безробіттю.

 

Про це пише Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

Сьогодні кожен працівник на порталі Пенсійного фонду України може самостійно перевірити чи добросовісно сплачує роботодавець за нього страхові внески та який період трудової діяльності зараховано до його страхового стажу.

 

На порталі можна отримати всю інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків сплачених до ПФУ та розмір заробітної плати, а також подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу). Портал доступний цілодобово, і знаходиться тут.

 

ПФУ також було розроблено відповідний додаток який можна встановити на смартфон чи планшет, що працюють на системі Android та IOS, що теж дає доступ до Порталу.

 

Існують наступні способи авторизації/реєстрації на порталі:

  • за електронним цифровим підписом (ЕЦП);
  • за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ;
  • шляхом ідентифікації в сервісі ID GOV UA, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

 

Один з сервісів, який працює на порталі, є сервіс «Електронна трудова книжка», який дає змогу переглянути відомості про трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Також міститься інформація про сплачені страхові внески з 2000 року (в окремих випадках з 1998).

 

На Порталі можна налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісячно безкоштовно отримувати короткі повідомлення для застрахованих осіб про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством, на якому він працює, інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж. Дані будуть надсилатись у вигляді СМС на мобільний телефон та/або у вигляді електронного листа на e-mail. Підключити цей сервіс також можна у відділенні ПФУ.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From