Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

Як не допустити зниження страхового відшкодування в разі ДТП

Як не допустити зниження страхового відшкодування в разі ДТП

Страхові компанії мають тенденцію значно занижувати суму страхового відшкодування, тим самим заощаджуючи на витратах.

 

За статтею 29 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у випадку ДТП відшкодовуються витрати, пов’язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу.

 

Про це пише Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

Що робити водію, коли сума страхового відшкодування в рази занижена страховою компанією?

 

Вже на етапі оцінки автомобіля експертом страхової водій має надати свої заперечення під час огляду авто експертом. Про це свідчить і судова практика.

 

Під час огляду авто водій може залучити незалежного експерта. Далі необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів щодо оцінки майна та чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки. У 89% випадків звіт таким вимогам не відповідає.

 

Якщо ж ви не погоджуєтесь із сумою, запропонованою страховою, вам необхідно про це повідомити письмово страхову компанію, і самостійно замовити товарознавчу експертизу автомобіля, з метою визначення реальної суми завданого збитку (якщо ви впевнені що страховою буде точно занижена сума виплати – замовте таку оцінку до того, як ваше авто огляне експерт страхової компанії).

 

Далі необхідно написати звернення в страхову компанію винуватця з метою виплати різниці між фактичним розміром шкоди/сумою, яка зазначена у звіті на ваше замовлення, і страховою виплатою.

 

Якщо страхова компанія відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатися до суду. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку перевищення такого ліміту позов пред’являється як до страхової, так і до винуватця ДТП.

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From