Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024

Яку норму ПДР України щодня порушує кожен пішохід

Яку норму ПДР України щодня порушує кожен пішохід

Співробітники поліції іноді виписують штрафи водіям, які не пропустили пішоходів, які наблизилися, але не ступили на «зебру». Хто в такому разі правий, а хто – ні, розбиралися суди.

 

Перше і найголовніше: пішохід при виході на пішохідний перехід повинен керуватись ПДР України.

 

Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч (пункт 4.7 ПДР України).

 

Пішоходам забороняється виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід (підпункти а, б пункту 4.14 ПДР України).

 

Пішохід має право на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами, а також регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора (підпункт а пункту 4.16 ПДР України).

 

АЛЕ!

 

 Водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, НА ЯКОМУ ПЕРЕБУВАЮТЬ ПІШОХОДИ, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека (пункт 18.1 ПДР України).

 

Вимога пункту 18.1 ПДР передбачає, що на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами З МОМЕНТУ, КОЛИ ВОНИ СТУПИЛИ НА ПЕРЕХІД (Рішення Третього апеляційного суд у справі №389/752/21).

 

Забороняється здійснювати об’їзд пішохода, ЯКИЙ ПЕРЕБУВАЄ НА ПІШОХІДНОМУ ПЕРЕХОДІ, незалежно від відстані між ним і транспортним засобом. А також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який СТУПИВ НА НЕРЕГУЛЬОВАНИЙ ПІШОХІДНИЙ ПЕРЕХІД.

 

ВИСНОВОК

 

Якщо пішохід ще перебуває на тротуарі, а до пішохідного переходу наближається автомобіль, то пішоходу відповідно до пункту 4.14 ПДР України ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ виходити, вибігати на такий пішохідний перехід. 

 

 

 

коментар / Reply From