Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

Який сьогодні день – 14 січня

Який сьогодні день – 14 січня

14 січня не багатий на свята. Однак в цей день відбулися багато важливих і знакових подій в історії людства.

 

Також в цей день народилося багато видатних особистостей. Більш цікаві факти про сьогоднішню дату розповість Pidgorodne.Info з посиланням на Інформатор.

 

У ДНІПРІ В ЦЕЙ ДЕНЬ РІК ТОМУ

Через ТРЦ Караван з'явився новий автобусний маршрут. Він з'єднує Молодіжну залізницю, 8 березня, ТРЦ Караван і Слобожанський госпіталь. У теорії, автобусний рух повинен був початися о 7:00  і закінчитися о 20:00. Інтервал між автобусами повинен був бути близько 1 години. Маршрут 1 дозволив пасажирам швидше дістатися до роботи.

 

Мер Дніпра відсторонив свого заступника від виконання обов'язків. Це сталося після того, як Служба безпеки України розкрила незаконну діяльність чиновників дніпровської мерії. Повідомлялося про те, що зловмисники привласнили собі 25 мільйонів гривень. На час розглядів Борис Філатов відсторонив свого профільного заступника з гуманітарного блоку Олександра Шикуленко. Крім цього, градоначальник запропонував залишити посаду начальника управління освіти Оксані Салогуб.

 

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ СВЯТКУЮТЬ

Старий Новий рік. Це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке виникло в результаті зміни літочислення. Через розбіжності календарів ми відзначаємо два «Нових роки» - за старим і новим стилем. Таким чином, в ніч з 13 на 14 січня кожен може дозволити собі «досвяткувати» улюблене свято. Адже для багатьох віруючих людей Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

 

Іменини в цей день святкують Василь, Григорій, Петро, Олександра, Іванна.

 

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1902 - відкрито рух поїздів по ділянці Маньчжурія -Харбін Китайсько-Східної залізниці.

1966 - катастрофа прототипу Ту-134. Загинули 8 осіб.

1969 - в результаті пожежі на борту авіаносця ВМС США «Ентерпрайз» в районі Гавайських островів загинули 27 людей, знищено 15 літаків.

1998 - Верховна Рада ратифікувала Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною.

2010 - годинник кінця світу переведено на одну хвилину назад.

 

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1824 - Володимир Стасов (помер в 1906), російський художній і музичний критик, один з організаторів Товариства передвижників.

1883 - Ніна Річчі (померла в 1970), французький модельєр, засновниця будинку високої моди Nina Ricci.

1894 - Василь Немчинов (помер в 1964), статистик, один з основоположників економіко-математичного напряму радянської економічної науки.

1948 - Валерій Харламов (загинув в 1981), радянський хокеїст, дворазовий олімпійський чемпіон, 8-кратний чемпіон світу.

1969 - Дейв Грол, американський рок-музикант, засновник групи Foo Fighters.

1973 - Джанкарло Фізікелла, італійський автогонщик, учасник чемпіонату «Формула-1».

 

 

Ангеліна Овсієнко

 

коментар / Reply From