Dark Mode
  • субота, 27 Квітня 2024

Яка пенсія чекає українців у майбутньому

Яка пенсія чекає українців у майбутньому

Пенсійна система України в сучасному вигляді діє з 2004 року та формально складається з трьох рівнів пенсійного забезпечення. Передбачається, що пенсійні виплати майбутнім пенсіонерам будуть формуватися з трьох незалежних джерел, що дозволить збалансувати пенсійну систему та підвищити рівень життя українців у похилому віці. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

1.Перший рівень – солідарна система (Пенсійний фонд України).

Відрахування із заробітної плати у вигляді єдиного соціального внеску (ЄСВ), що складає 22%, надходять до Пенсійного фонду України та відразу перерозподіляються та виплачуються нинішнім пенсіонерам. На сьогоднішній день солідарна система не може забезпечити достойний рівень пенсії, в першу чергу, через демографічні причини, а саме, через старіння населення України – постійне збільшення кількості пенсіонерів та зменшення кількості працюючих людей. Тих коштів, що надходять до пенсійного фонду не вистачає для покриття виплат пенсіонерам.

 

 2.Другий рівень – обов’язкова накопичувальна система.

Накопичувальна система передбачає щомісячні обов’язкові відрахування із заробітної плати працівника (з 2% до 7% від зарплати, поступове щорічне зростання) до обраного учасником сертифікованого недержавного пенсійного фонду (НПФ) та/або Накопичувального фонду. Кошти потрапляють на персональні рахунки громадян, де вони обліковуються, інвестуються, генерують дохід та збільшують розмір майбутніх пенсійних виплат. Наразі цей рівень ще не працює - концепція та параметри його запуску наразі активно обговорюються серед учасників ринку, профільних державних органів та народних депутатів.

 

3. Третій рівень – система добровільного недержавного пенсійного забезпечення.

Система добровільного недержавного пенсійного забезпечення представлена недержавними пенсійними фондами (НПФ), яких в Україні налічуються близько 60. Пенсійні внески до НПФ здійснюються вкладником на добровільних засадах, кошти обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку, на них нараховується інвестиційних дохід. По досягненні пенсійного віку (за 10 років до офіційно встановленого пенсійного віку в Україні) учасник фонду отримує додаткову недержавну пенсію, що не залежить від стажу або державної пенсії. Приймати участь в цьому рівні можуть як фізичні особи, здійснюючі внески за себе, своїх рідних та дітей, так і юридичні особи, піклуючись про майбутню пенсію своїх робітників. Здійснюючі такі внески і фізичні, і юридичні особи мають можливість отримувати податкові пільги.

 

У недержавному пенсійному забезпечені розмір пенсії залежить від внесків на користь учасника, що робить він (та/або його роботодавець), строку накопичення та інвестиційного прибутку, що постійно нараховується на ці внески. Таким чином, НФП – це інструмент пенсійного накопичення, де ви маєте можливість самостійно впливати на розмір своєї майбутньої пенсії. Саме самостійне добровільне накопичення є основою пенсійного забезпечення у більшості розвинених країн.

 

Трирівнева пенсійна система є в багатьох європейських країнах. У нас є радянська спадщина, коли люди сподівалися на державу, яка мала все забезпечувати. 30 років тієї держави немає, а ми на неї сподіваємося. У Європі так відбувається старіння нації, молоді менше, тому вони давно перейшли на персоніфіковані пенсії. Якщо ми хочемо жити так, як європейські пенсіонери, то нам треба робити те ж саме — дбати про своє майбутнє самостійно.

 

Хотіли б жити за такою системою?

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From