Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

Швидка допомога з 1 січня 2021 до вас не приїде

Швидка допомога з 1 січня 2021 до вас не приїде

 

Нещодавно з'явилася ще одна новина, яка внесла трохи занепокоєння в часи пандемії коронавірусу. Кабінет міністрів затвердив постанову, відповідно до якої бригади швидкої допомоги будуть приїжджати до пацієнтів за пріоритетом. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

Та чи приїде взагалі? Це ще питання…

 

Всі виклики залежно від стану пацієнта поділяються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

 

У разі надходження звернення, що належить до категорії неекстрених, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує пацієнту звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, або таке звернення може бути передане до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. У разі відсутності такої можливості диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичні або екстрені виклики.

 

Схожа ситуація з непрофільними викликами.

 

До категорії неекстрених належать звернення стосовно постраждалого/хворого, стан якого не є невідкладним та відстрочення надання медичної допомоги якому не призведе до погіршення стану здоров’я, проте хворий/постраждалий потребує оцінки стану здоров’я медичним працівником.

 

До категорії непрофільних належать звернення стосовно постраждалих/хворих, стан яких не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги в межах, передбачених кваліфікаційними вимогами працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Хворий/постраждалий не потребує проведення оцінки стану здоров’я на місці, у разі потреби йому може бути надано дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.

 

Тож, якщо ваш стан:

  1. безпосередньо не загрожує життю;
  2. не потребує виконання реанімаційних заходів; 
  3. не супроводжується відсутністю дихання; неефективним чи розладами диханням; ознаками масивної крововтрати/кровотечі; 
  4. не зумовлений усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями; 
  5. не супроводжується порушенням свідомості; ознаками гострого коронарного синдрому чи ознаками гострого мозкового інсульту. 

 МОЖЕТЕ «ШВИДКУ» НЕ ДУЖЕ ТО Й ЧЕКАТИ!

 

Це все - положення Постанови Кабміну «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» від 16 грудня 2020 року №1271.

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From