Dark Mode
  • четвер, 18 Квітня 2024

Шахраї відкрили полювання на українців: три найнебезпечніші схеми та як уберегтися

Шахраї відкрили полювання на українців: три найнебезпечніші схеми та як уберегтися

Останнім часом Україну захопила ціла хвиля  злочинів, коли шахраї відбирають у людей останні заощадження. Аферисти грають на довірливості і легко «заробляють» мільйони. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на Антикор.

 

Аферисти видають себе за дітей і лікарів

Одна з найпоширеніших схем, яку зараз масово використовують злочинці, - «Родич в біді». Шахраї дзвонять на мобільні і міські телефони, повідомляють жертві, що її рідна людина скоїла злочин і потрапила в поліцію, або ж в лікарню після ДТП - тому терміново потрібні гроші.

 

У Київській області жертвою цілої банди шахраїв, яка «професійно» займалася такими злочинами, стала 80-річна жінка. Після дзвінка «сина», якому терміново знадобилися «гроші на лікування», вона віддала шахраям всі свої заощадження.

 

Через дві доби співробітники карного розшуку знайшли аферистів. Ними виявилися троє раніше судимих жителів Луганської та Київської областей. Шахраям вже пред'явили підозру: їм загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

А в Києві правоохоронці затримали афериста. який всього за два дні виманив у жінок 150 тисяч гривень. Як розповів начальник слідчого відділу Деснянського управління поліції Станіслав Серебряков,  71-річній жінці зателефонувала «медсестра» і повідомила, що її родичка в лікарні після ДТП, а на операцію потрібні гроші. Літня жінка назвала адресу і через деякий час до неї приїхав чоловік, якому вона віддала всі свої заощадження - близько 1500 євро і 350 доларів.

 

Оперативники швидко вийшли на слід підозрюваного - 34-річного уродженця Сумської області. Під час обшуку в його квартирі поліцейські знайшли частину грошей, які він виманив у своїх жертв.

 

Також правоохоронці довели причетність афериста і до скоєння аналогічного злочину, який стався днем раніше на вулиці Милославській. Тоді 85-річна жінка віддала шахраєві близько 93 тисяч гривень. За скоєне йому загрожує до трьох років позбавлення волі.

 

Як не стати жертвою шахрая: насамперед потрібно перевірити правдивість інформації. Запитайте місто, де відбулося ДТП, або ж назву лікарні, куди потрапив ваш родич. Переконайтеся, що це не шахрай. Також зателефонуйте родичеві (який нібито «потрапив в біду») або ж на 102.

 

Небезпечні покупки: «зникають» навіть автомобілі

Ще одна улюблена схема злочинців - взяти передоплату за неіснуючий товар. Правоохоронці розповіли, що «це просто клондайк, так як довірливість людей не знає кордонів». Шахраї розміщують пропозицію на різних сервісах оголошень, а далі, як то кажуть, «справа техніки».

 

Наприклад, в Дніпрі довгий час орудувала шахрайка, яка пропонувала в мережі придбати корейську косметичну продукцію. Звичайно ж, на умовах повної передоплати. Покупці переводили на рахунок жінки від 500 до 12 тисяч гривень за товар, а після оплати нічого не отримували. Їй вже пред'явили підозру, шахрайці загрожує до восьми років позбавлення волі.

 

А в Київській області затримали 30-річну аферистку, жертвами якої стали 37 постраждалих - вони перевели їй 250 тисяч гривень. Жінка розміщувала інформацію про продаж різних товарів на популярному сервісі оголошень, а потім вимагала повну передоплату. Після отримання грошей, зловмисниця товар, звичайно ж, не відсилала, і відразу міняла номер телефону.

 

Під час обшуку за місцем проживання шахрайки правоохоронці вилучили ряд речових доказів: банківські картки, мобільні телефони, ноутбук і понад 120 sim-карт мобільних операторів. Аферистці загрожує до восьми років позбавлення волі.

 

В Івано-Франківській області жертвою інтернет-шахрая стала 35-річна жінка, яка хотіла придбати автомобіль. На одному з сайтів знайшла оголошення про продаж Volkswagen Golf. Продавець переконав жінку, що необхідно внести 40 тисяч гривень передоплати для оформлення документів. Коли покупниця перевела гроші, то зв'язок з шахраєм відразу ж обірвався. Зараз поліція розшукує злочинця.

 

За тією ж схемою позбувся 50 тисяч гривень і житель Калуша: чоловік залишився і без грошей, і без автомобіля.

 

Як не стати жертвою шахрая: при покупці у неперевіреного, незнайомого вам продавця не варто робити передоплату за товар або послугу. Якщо ж ви дуже хочете зробити покупку, переконайте продавця в своїх намірах і переведіть 50-100 гривень, не більше. Також перевіряйте, як колись зареєструвався на сервісі оголошень аккаунт продавця, обов'язково читайте відгуки про нього.

 

«Блокують» карти і залякують

Ще одна поширена схема шахраїв - коли вони видають себе за співробітника банку і намагаються дізнатися пароль, код вашої картки. Ця інформація дає можливість вкрасти ваші гроші.

 

Таким видом шахрайства в переважній більшості випадків займаються добре організовані групи.

 

Так, в Запоріжжі поліцейські припинили діяльність кол-центру з місячним оборотом у два мільйони гривень. За даними слідства, організувала діяльність центру 28-річна жителька Запоріжжя, а допомагали їй вести «бізнес» троє співучасників. У кожного була своя зона відповідальності: підбір, інструктаж і контроль персоналу, звіт  про суму надходжень, контроль технічного боку функціонування центру. Всього штат співробітників налічував близько 100 чоловік.

 

Шахраї телефонували за номерами клієнтських баз даних, куплених в DarkNet і представлялися співробітниками служби безпеки банків. Вони випитували інформацію про банківські картки та рахунки - просили реквізити і CVV-код.

 

Отримані гроші шахраї переводили на електронні гаманці, на свої карти або підконтрольних їм осіб, а в подальшому виводили через конвертаційний центр. Частина коштів конвертували в біткоіни.

 

Шахрайський «бізнес» щомісяця приносив «бізнесвумен» близько двох мільйонів гривень. Тепер злочинцям загрожує до восьми років позбавлення волі.

 

Діяльність ще одного шахрайського кол-центру припинила поліція Чернігівської області. Аферисти також представлялися співробітниками банків, але говорили своїм жертвам, що хтось зняв гроші з їхніх карток. Для швидкого «повернення» коштів, людина повинна була виконати покрокові вказівки шахраїв. Зокрема, продиктувати всі секретні цифри з банківської карти. Таким чином оператор кол-центру сам отримував доступ до грошей.

 

Під час обшуку правоохоронці виявили десятки ноутбуків і системних блоків, 4G модемів, мобільних телефонів, банківських карток, sim-карт українських мобільних операторів і чорнові записи. Також з'ясувалося, що шахраї телефонували не тільки по Україні, але за кордон.

 

Як не стати жертвою шахрая: Не називайте нікому CVV-код карти - справжній співробітник банку його ніколи не запитає. Якщо вам повідомили, що карта заблокована або ж хтось зняв з неї гроші, самі передзвоніть в банк: телефони вказані на вашій карті, також їх можна дізнатися на сайті банку. Зверніть увагу: шахраї часто користуються програмним забезпеченням для підміни номера!

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From