Dark Mode
  • середа, 8 Травня 2024

Чи можна повернути новорічну ялинку у магазин

Чи можна повернути новорічну ялинку у магазин

Вже 15 січня і потрібно вирішувати щось з новорічною ялинкою.

 

Викинути на смітник, висадити (якщо купувати у горщику) чи закинути на горище чи кудись ще, якщо штучна. Кожен обирає собі найбільш прийнятний варіант.

 

Давайте спробуємо з’ясувати чи можна повернути кожен з варіантів до магазину/місця продажу.

 

Штучна ялинка

 

Більшість покупців вважає, що повернути товар можна лише протягом 14 днів, а продавці часто користуються необізнаністю людей. Насправді термін у два тижні дається на повернення товарів належної якості, а ті, що виявилися несправними чи зламалися після придбання можна обмінювати (віддавати в ремонт), доки діє гарантія. Про це повідомляє юридичний телеграм-канала «Адвокат Права». Але псувати ялинку лише для того, щоб потім її повернути в магазин ми не рекомендуємо.

 

Також не забувайте про касовий або товарний чек, без нього ялинку ви не повернете, як й інший товар.

 

Обміняти або повернути товар належної якості можна тільки в тому випадку, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд (зокрема пломби, ярлики) та інші споживчі властивості. Це прописано у статті 9 Закону про захист прав споживачів. Повернути товар, який вже використовувався, не вийде, крім випадків, коли він бракований.

 

Поговоримо про «живі» ялинки (зрізані чи у вазонах)

 

Тут питання дещо складніше.

 

Існує Примірний перелік майна, в тому числі у вигляді предметів чи великих партій товарів, зберігання якого через громіздкість або з інших причин неможливе без зайвих труднощів, або витрати на забезпечення спеціальних умов зберігання якого чи управління яким співмірні з його вартістю, або яке швидко втрачає свою вартість, а також майна у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, що підлягає реалізації, затверджений Постановою КМУ №685 від 13 вересня 2017 року, відповідно до якого живі рослини є:

  1. майном, вартість якого співмірна з витратами на забезпечення спеціальних умов зберігання (утримання) такого майна, що визначені нормативно-правовими актами або зумовлені необхідністю збереження властивостей майна;
  2. майном, у вигляді товарів або продукції, до закінчення строку придатності якого залишилося менше шести місяців, тобто таким, що швидко псується.

 

Отже, такий товар ви не повернете жодним чином, оскільки зберегти його належний стан неможливо.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From