Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

У Підгородньому велосипедисти порушують ПДР: тепер штрафуватимуть не тільки водіїв

У Підгородньому велосипедисти порушують ПДР: тепер штрафуватимуть не тільки водіїв

У Підгородньому велосипедисти та пішоходи все частіше порушують ПДР. Так 25 лютого на вулиці Шосейній велосипедист їхав без світловідбивачів та звукового сигналу, тим самим наражаючи на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху.

 

Відповідне відео зі свого реєстратора опублікував житель Підгородненської громади на Facebook – сторінці Pidgorodne.Info.

 

 

Через це, Pidgorodne.Info вирішило нагадати усім учасникам руху про деякі правила та нововведення, які діють на дорозі.

 

НОВИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ШТРАФИ ПІШОХОДАМ ТА ВЕЛОСИПЕДИСТАМ

16 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №2695, «Про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху». Цього разу зміни торкнулися не лише водіїв, а й пішоходів, велосипедистів та навіть погоничів тварин. Ми вирішили опублікувати лише найголовніші моменти, про які достеменно відомо вже зараз.

 

Пішоходи

У разі ігнорування пішими сигналів регулювання дорожнього руху, переходу проїзної частини у невстановленому місці або безпосередньо перед автомобілем, що наближається, а також невиконання інших вимог ПДР, їм доведеться розлучитися з сумою у 255 гривень. При здійсненні цих же порушень у стані алкогольного сп’яніння штраф буде більшим: 680 грн. Якщо ж на додачу була створена аварійна ситуація– покарання зросте до 850 грн.

 

Велосипедисти

Ті, хто керує велосипедом, а також гужовим транспортом та погоничі тварин у разі порушення ПДР ризикують отримати «мандат» на 430 грн. Те саме порушення, але скоєне у нетверезому стані – 680 грн. Порушення зі створенням аварійної ситуації – 850 грн.

 

Велосипедист, що рухається проїзною частиною, є повноправним учасником дорожнього руху! Він, відповідно, зобов’язаний знати й дотримуватися Правил дорожнього руху. Велосипедист може здійснювати будь-які маневри, не заборонені Правилами. Маневри на проїзній частині мають бути передбачуваними й зрозумілими іншими учасниками дорожнього руху.

 

ВИМОГИ до велосипедистів, що рухаються по проїзній частині

  1. Рухатися по проїзній частині на велосипедах дозволяється особам, що досягли 14-річного віку.

 

  1. Велосипед повинен мати справні гальма, звуковий сигнал, бути обладнаним світловідбивачами: спереду білого, позаду червоного, по боках жовтогарячого кольору.

 

  1. Велосипедисти повинні рухатися по велодоріжках, а якщо їх немає — по крайній правій смузі проїзної частини, в один ряд (також можна їздити по узбіччю), не заважаючи пішоходам. Виїжджати з крайньої правої смуги можна для виконання об’їзду перешкод (припаркованих машин, ям тощо).

 

  1. Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти мають поступитися дорогою іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.

 

  1. Для руху по проїзній частині колони велосипедистів мають бути розділені на групи (до 10 велосипедистів у групі) з дистанцією 80–100 м між групами. Велосипедисти у групах повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

 

  1. Під час руху по проїзній частині, перед зупинкою, перестроюванням, поворотом або розворотом велосипедисти зобов’язані подавати попереджувальні сигнали:

 

  • поворот або перестроювання праворуч: витягнута права рука (мал. 1);

 

  • поворот або перестроювання ліворуч: витягнута ліва рука (мал. 2);

 

  • зупинка: піднята догори будь-яка рука (мал. 3).

 

 

Сигнал лівого повороту також рекомендується подавати при об’їзді автомобіля, що припаркований з правого краю смуги. Подавати сигнал рукою слід завчасно і припиняти безпосередньо перед виконанням маневру. При їзді у групі знаки першим подає ведучий, а члени групи їх негайно повторюють.

 

  1. Велосипедисти можуть перевозити тільки такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

 

Велосипедистам ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  1. Їздити, не тримаючись за кермо, знімати ноги з педалей.

 

  1. Під час руху триматися за інший транспортний засіб.

 

  1. Перевозити пасажирів, крім дітей у віці до 7 років (їх перевозять на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками).

 

  1. Рухатись по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих).

 

  1. Повертати ліворуч або розвертатися на шляхах із трамвайним рухом і на тих шляхах, що мають більше однієї смуги для руху в даному напрямку. Отже, для здійснення лівого повороту потрібно:

 

а) проїхати перехрестя прямо, розвернутися в правому ряді пересічної дороги, за дозвільним сигналом світлофора знову проїхати перехрестя прямо; або

 

б) злізти з велосипеда й перейти дорогу по пішохідному переходу.

 

  1. Рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїзній частині, якщо поруч є велосипедна доріжка.

 

  1. Рухатися по дорозі в темний час доби (і/або в умовах недостатньої видимості) без включеної фари й світловідбивачів.

 

  1. Їздити по зустрічній смузі.

 

  1. Буксирувати велосипеди.

 

  1. Буксирувати причіп, не передбачений для експлуатації з велосипедом.

 

Знати правила руху для велосипедистів недостатньо, слід знати і враховувати правила дорожнього руху для водіїв інших транспортних засобів і для пішоходів.

 

Будьте уважними на дорогах, дотримуйтеся Правил дорожнього руху, і нехай вам щастить!

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From