Dark Mode
  • п’ятниця, 26 Квітня 2024

У Підгородному оголосили надзвичайну ситуацію через проблеми з опаленням

У Підгородному оголосили надзвичайну ситуацію через проблеми з опаленням

У Підгородному оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність газу для опалення об’єктів соціальної сфери. Відповідне рішення ухвалила міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

За словами міського голови Андрія Горба, в міста попередньо є домовленості про закупівлю газу по близько 17 гривень за 1 кубічний метр Раніше, у минулому опалювальному сезоні, було 8 гривень. Ринкова ціна газу – 40 гривень за кубічний метр – непосильна для бюджету громади, повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на Суспільне.

 

«Ми стартували в цьому році із суми 8 грн за куб. І, звичайно, це для бюджету нашої громади десь 3,5 мільйони гривень. І ось ми сьогодні вже бачимо ціну ринкову вже 40 гривень. Множте, отримуйте суму. Звичайно, це перевищує взагалі наш бюджет розвитку, який на сьогодні складає 20 мільйонів. І тому – віддати всі гроші, які ми маємо, яких вже немає, бо кінець року, – не може жодна громада», – сказав міський голова.

 

За його словами, в багатьох громадах України склалася "патова ситуація" через закупівлю газу: меморандум, укладений між центральною й місцевими владами щодо пільг на придбання палива, поки що тільки на папері.

 

«Був заключений меморандум про те, що бюджетні установи, постачальники тепла, гарячої води можуть дешевше закупляти. Названа була вартість 16 гривень 80 копійок разом з ПДВ. Але ніхто ще в Україні не заключив цих договорів, тому що типового договору немає. "Нафтогаз" не спішить, як ми розуміємо. Може, не встигає, це ж бюрократичний процес», – додав він.

 

Депутатка Підгородненської міської ради Галина Кузьменко  зазначила, що проблема з підвищенням цін на газ потребує вирішення на загальноукраїнському рівні.

 

«Я вважаю, що цю проблему може вирішити наш Уряд, і треба йому звернути на це увагу. Тому я підтримую міського голову щодо оголошення надзвичайної ситуації, тому що таку суму за газ для бюджетних установ платити міський бюджет не може. У нас шість шкіл, шість дитячих садочків... Є лікарня, будинок дитячої творчості, будинок культури, міська рада... Тому це не те, що важко, а просто непідйомно для міського бюджету», – зазначила вона.

 

 

 

 

коментар / Reply From