Dark Mode
  • середа, 24 Квітня 2024

У Дніпрі запустили сервіс для перевірки законності новобудов

У Дніпрі запустили сервіс для перевірки законності новобудов

Наявність документів – це перше, що варто перевірити, коли обираєте квартиру в новобудові. Щоб цей процес став простим, для Дніпра запустили сервіс «Документи». Він розташований на сайті ЛУН.

 

Користуватися сервісом просто. Заходите на сайт lun.ua, обираєте новобудови Дніпра, переходите на сторінку вподобаного житлового комплексу і тиснете на кнопку «Документи». У розділі зібрані всі дозволи, що є у ЖК. Якщо певного немає, то його блок позначений сірим кольором – як не заповнений. Також зверніть увагу на розділ «Судові справи та перевірки» – у новобудови без проблем він має бути порожнім.

 

Всі дані для сервісу «Документи» спеціалісти незалежного ресурсу ЛУН збирають та перевіряють самостійно. Інформація щодо кожного ЖК у продажу постійно оновлюється, дата оновлення вказується – так користувачі можуть бути впевнені у актуальності інформації.

 

Перш за все треба перевірити у «Документах» наявність трьох головних паперів – документу на землю, що підтвердить законність володіння або користування земельною ділянкою, дозволу на виконання будівельних робіт, а також ліцензії генпідрядника або сертифікатів виконавців будівельних робіт, – каже юристка ЛУН Анастасія Осінцева. – Також необхідно переглянути перевірки та судові справи по відповідному ЖК, щоб впевнитись у надійності забудовника, важливо ознайомитись з технічними умовами на підключення комунікацій.

 

Які документи мають бути у кожного законного будівництва?

  • Документи на земельну ділянку, які підтверджують законність володіння або користування нею
  • Містобудівні умови та обмеження, у яких визначено функціональне призначення земельної ділянки, а також умови та обмеження щодо будівництва (наприклад, висотність забудови)
  • Дозвіл на виконання будівельних робіт або повідомлення про початок виконання будівельних робіт залежно від класу наслідків будівництва
  • Паспорт об’єкта (для класу наслідків СС1).
  • Ліцензія на будівництво або Сертифікати виконавців будівельних робіт.
  • Сертифікат про готовність об’єкту або Декларація про готовність об’єкту залежно від класу наслідків будівництва.

 

Що можна перевірити на ЛУН?

На сайті ЛУН зібрано всі документи, які можна знайти у відкритих джерелах або поспілкувавшись з менеджерами відділу продажу. Відсутні лише сам текст договору (проте вказана схема фінансування для розуміння можливих ризиків та переваг відповідної форми) та технічні умови на підключення комунікацій.

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From