Dark Mode
  • субота, 18 Травня 2024

Не допомагайте ворогові: що можна і не можна публікувати під час тривоги та авіаудару

Не допомагайте ворогові: що можна і не можна публікувати під час тривоги та авіаудару

В Україні продовжується війна. Зазнаючи поразки в усіх напрямках, російська армія боягузливо обстрілює міста та села. У таких ситуаціях дуже важливо на емоціях не зіграти на руку ворогові, публікуючи та обговорюючи обстріли точно до місця розташування. Яку інформацію можна і не можна публікувати, читайте далі.

 

Під час тривоги не можна:
Виходити з укриття, щоб зробити фото чи відео;
Публікувати фото та відео місцевості, куди щойно впав снаряд. Тим більше НЕ МОЖНА публікувати відео, де ракета летить і момент влучення, загальний план;
Вказувати точну адресу, координати або докладний опис місця;
Публікувати фото та відео, де видно адресу та номери будинків, супермаркети або станції метро;
Публікувати фото та відео роботи наших ППО.


"Ефективна протиповітряна оборона — коли ворог про неї не знає і не має уявлення, звідки «прилетить». Тому НЕ ПУБЛІКУЙТЕ відео. Всі відеовильоти та попадання ракет демаскують системи ППО наших міст, отже, призводить до смерті близьких та друзів", - застерегли у повітряному командуванні "Схід".

 

 

Що можна робити?
Можна коротко повідомити про те, що у місті/селі/селищі стався авіаудар (за умови, що ви отримали інформацію з офіційного джерела). При цьому НЕ вказуючи адресу, НЕ прикріплювати фото та відео;
Залишатися в укритті до кінця тривоги та закликати інших вчинити також.


"Можна попередити сусідів, але давайте без фотографій", - уточнив мер Дніпра Борис Філатов.

 

У Патрульній поліції Дніпропетровської області людей попередили, що знімаючи вибухи вони наражають себе на небезпеку.

 

"Продовжується сигнал тривоги. Потрібно перебувати в укритті, а не на балконі або біля вікон. Адже там найбільша небезпека. Не встигла тривога закінчитися, як у пабліках уже з'явилися відеокадри вибухів і місцевість, де це сталося".

 

Треба розуміти, що до місця вибуху не можна наближатися, залишатися поряд, знімати чи фотографувати. Це допомагає ворогові вести коригування вогню. Хочу звернутися до деяких пабліків та їхніх адмінів, які не дружать з головою, тому що, незважаючи на купу попереджень та прохань, продовжують це робити публікувати такі фото та відео — забудьте про кількість переглядів, життя людей та нашого міста важливіше!”, - зазначають у поліції.

 

Після тривоги (через кілька годин) можна:
Зафіксувати пошкодження будівель або об'єктів інфраструктури крупним планом (так, щоб у кадр не потрапляло те, що відбувається навколо і відомі об'єкти) і поділитися ними в мережі не вказуючи точну назву об'єкта (наприклад, "дитячий садок" замість "дитячий садок №222").


У ПК "Схід" попереджають - відео влучення ракет або того, як летять снаряди, краще не викладати зовсім! Особливо небезпечно це робити відразу після атаки - так ви фактично коректуєте ворога в режимі онлайн! Тому якщо викласти відео необхідно, зачекайте кілька годин, і лише потім публікуйте.


Важливо також розуміти, що помилятися та викладати заборонені кадри можуть навіть депутати, чиновники чи представники спецслужб, але це не означає, що можна і треба це робити всім!

 

Що не можна робити у принципі:
публікувати будь-яку інформацію про переміщення або дислокацію українських військових;
фотографувати військові частини, пункти територіальної оборони, блокпости, зміцнення тощо;
публікувати неперевірену панічну інформацію про кількість загиблих, постраждалих, зниклих;
розповсюджувати фейкові повідомлення про відключення зв'язку, необхідність змінювати якісь налаштування в телефонах тощо;
публікувати неперевірені пости про допомогу/збирання коштів. Навіть якщо це не шахраї, інформація може бути не актуальною — ви згаяєте час і того, хто хоче допомогти, і того, кому потрібна була допомога.


Можна і потрібно:
Фіксувати будь-які переміщення російських військ, викладати фото у соцмережі з геомітками та вказівкою точного часу. Насамперед - повідомити в бот @stop_russian_war_bot в Telegram;
Поширювати інформацію про загиблих, поранених, полонених окупантів - так є шанс достукатися до матерів, дружин та сестер окупантів;
Показувати відео злочинів російської армії максимальній кількості аудиторії;
Робити репости офіційних повідомлень органів влади про розвінчування фейків.

 



коментар / Reply From