Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

Не віком, а зростом: як тепер перевозити дітей і які штрафи

Не віком, а зростом: як тепер перевозити дітей і які штрафи

24 лютого 2021 року Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Правил дорожнього руху».  Документ набув чинності з 4 березня 2021 року, а відповідні пункти додані в ПДР.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал "Адвокат Права".

 

 Що треба знати?

Пункт 1.10. Дитяча утримуюча система – обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини, що в ньому знаходиться, шляхом обмеження рухливості її тіла.

 

Підпункт «б» пункту 21.11. ЗАБОРОНЕНО ПЕРЕВОЗИТИ дітей, зріст яких менше 145 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім:

 

 транспортних засобів, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених цими Правилами обмежень швидкості руху;


 спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

 

Пункт 21.12. Дитячі утримуючі системи повинні використовуватися у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки чи системами з’єднання дитячої утримуючої системи, передбаченими їх конструкцією, та відповідати вимогам чинних в Україні правил і нормативів.

 

 Пункт 21.13. Дитячі утримуючі системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду. У разі перевезення дитини віком до трьох років у легковому автомобілі на місці для сидіння першого ряду допускається встановлення дитячих утримуючих систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов’язковим відключенням фронтальної подушки безпеки цього місця для сидіння (у разі її наявності).

 

 Пункт 21.14. Дитячі утримуючі системи встановлюють та використовують відповідно до інструкцій виробників цих систем та транспортних засобів.

 

Пункт 21.15. Характеристики дитячої утримуючої системи повинні відповідати масі та зросту дитини, яка у ній перевозиться.

 

Пункт 21.16. Діти повинні перебувати у дитячих утримуючих системах у пристебнутому положенні.

 

 У разі перевезення дітей без автокрісла, водієві загрожує штраф у розмірі 510 грн., а за повторне порушення протягом року – 850 грн.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From