Dark Mode
  • п’ятниця, 17 Травня 2024

На які продукти злетять ціни у Дніпрі та області вже найближчим часом

На які продукти злетять ціни у Дніпрі та області вже найближчим часом

У Дніпрі та області, а також по всій території України ціни на продукти за останній рік змінюються чи не щодня. Цьогорічна осінь не стала винятком і вже до кінця листопада у магазинах знову перепишуть цінники на багато продуктів.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на 056.

 

Згідно з прогнозом експертів, як і раніше, дорожчатимуть рослинна олія та цукор. При цьому дещо навіть може трохи подешевшати. Проте трендом буде зростання цін на продукти, а не їхнє зниження.

 

За поточний рік, що вже наближається до кінця, ціни на продукти зростали з багатьох причин. Сюди підключилися і локдаун, і світові тенденції, і несприятливі погодні умови, і ціни на енергоносії. Причому жоден із цих факторів не зіграв на їхнє зменшення, а навпаки – всі вони прискорювали зростання цін на продукти.

 

Найбільший внесок у подорожчання цін на продукти зробила вартість енергоносіїв. Ціни на хліб за рік зросли в середньому на 18%, а торти взагалі стали дорожчими на 80%. А все тому, що на всіх етапах виготовлення борошна від збирання зерна та його просушування до помелу зросла вартість енергоносіїв.

 

Через подорожчання енергоресурсів було вироблено менше кормів для тварин та свійської птиці. Це призвело до скорочення поголів'я, а потім зросли ціни на яйця та м'ясо. Таким чином, протягом року свинина подорожчала на 4%, курятина додала в ціні 6%, а яловичина стрибнула на 12%. Яйця стали дорожчими на 8%.

 

Ціни на овочі також зростали, адже для їхнього вирощування в теплицях також потрібен був енергоресурс. Всі ці процеси продовжаться і цього місяця. У грудні зростання цін прискориться через новорічні свята, що наближаються.

 

Експерти назвали, які ціни на продукти зростуть уже у листопаді.

 

Лідерство, як і в попередні місяці, триматиме соняшникову олію. На світовому ринку ціни на рослинні олії ставлять один рекорд за іншим і у нас олія буде дорожчати.

 

Вже зараз її вартість становить близько 80 гривень за літр, і це на 70% дорожче ніж рік тому. А до кінця листопада цей продукт стане дорожчим ще на 2-3%.

 

Продовжуватиме своє активне сходження й ціна на цукор і вона перетне рубіж у 26 гривень за кіло.

 

Обіцяють залишатися стабільними до кінця поточного місяця ціни на овочі із борщового набору. Картопля та буряк будуть продаватися по 13 гривень за кілограм, капусту можна буде купити за 8 гривень, а цибуля коштуватиме 10-11.

 

При цьому деякі продукти, наприклад, яблука можуть навіть подешевшати. Цього року яблука, разом з іншими фруктами, не такі популярні покупцями, як продукти основної групи – олія, борошно, м'ясо, цукор. Тому фермери змушені знижувати ціни на свою продукцію, щоб хоч щось продати та виручити за свою роботу.

 

 

 

 

коментар / Reply From