Dark Mode
  • вівторок, 23 Квітня 2024

На Дніпропетровщині планують добувати уран: чи небезпечно це для людей

На Дніпропетровщині планують добувати уран: чи небезпечно це для людей

У Дніпропетровській області планують добувати уран. Екоактивісти вважають це екологічною проблемою, а вчені говорять, що якщо його добувати за правильною технологією, то видобуток цього викопного не принесе ніякої шкоди.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info посилаючись на Facebook-сторінку громадської організації "Екопатруль" і видання "Рубрика".

 

Незабаром на Дніпропетровщині збираються побудувати нові підприємства з видобутку і переробки уранових руд. Вони будуть розміщуватися на території Божедарівської, Криничанської, Миколаївської, Саксаганської та Солонянської сільських територіальних громад.

 

Уранові руди видобуватимуть методом дослідно-промислової розробки підземного свердлинного вилуговування. За словами професора кафедри гірничого промислу і освіти Національного технічного університету "Дніпровська політехніка", це сучасний метод видобутку, яким зараз отримують уран майже всюди. Мета даної технології - мінімізувати будь-який вплив на навколишнє середовище.

 

Але екоактивісти вважають, що видобуток уранових руд небезпечний і означає утворення полігону небезпечних відходів поблизу селищ Дніпропетровської області.

 

"Міфів про уран існує багато. Часто вони не обгрунтовані і ненаукові. В основному страхи ці походять від незнання", - розповів професор.

 

Він зазначив, що шкідливими вважаються тільки старі способи відкритих гірських робіт, під час яких утворюється дуже багато пилу. Під час підземного вилуговування нічого не потрапляє на поверхню і вглиб.

 

Випромінювання від самого урану йде слабке і його альфа-частинки не проходять через шкіру людини. Навіть академік Курчатов, який працював колись з ураном, після контакту з ним просто протирав руки хусткою. Променевою хворобою він не страждав - такий контакт цілком нешкідливий.

 

Відзначимо, що при виробленні енергії одна таблетка урану дорівнює тонні нафти. В Україні підтверджені запаси урану складають понад 200 тисяч тонн, з ними ми входимо в десятку країн в світі за запасами цього викопного.

 

Однак, екологія - це справа серйозна. Тому якщо вас цікавлять якісь питання, є зауваження і рекомендації з приводу видобутку урану, то можете писати на пошту Відділу оцінки впливу на навколишнє середовище: info@mepr.gov.ua, OVD@mepr.gov.ua.

 

 

 

коментар / Reply From