Dark Mode
  • субота, 4 Травня 2024

На Дніпропетровщині масовий наплив фальшивих купюр 500 гривень: як розпізнати підробку

На Дніпропетровщині масовий наплив фальшивих купюр 500 гривень: як розпізнати підробку

Восени 2021 року в Україні та Дніпрі, - зокрема активізувалися фальшивомонетники. Фальшивки можна "принести" з магазину, отримати на здачу в транспорті або на ринку. Що робити, якщо до вас потрапила сумнівна купюра, як не дати себе обдурити і як відрізнити купюру 500 гривень від підробки, - розповість Pidgorodne.Info.

 

Нацбанк України неодноразово заявляв про активне поширення фальшивих купюр номіналом 500 гривень. НБУ попереджав про підробки досить високої якості, які складно відрізнити від справжніх без спеціального обладнання. Втім, не варто засмучуватися раніше часу. Українські гривні відрізняються високою якістю захисту. За даними НБУ кожна купюра захищена не менше 15 захисними елементами. До 10 з них можна розглянути "на око". Інші, - тільки при наявності спецобладнання.

 

500 гривень зразка 2006 року - одна з найбільш "ходових" купюр в Україні:


справжні купюри 500 гривень друкують на папері бежевого відтінку;
всі елементи водяного знака чітко проглядаються і доповнюють зображення Григорія Сковороди;
зображення і написи повинні містити рельєфні елементи, - шрифт Брайля, смуги і написи;
захисна смуга коричневого кольору повинна бути чітко видна на просвіті. Букви і цифри повинні бути чіткі, аби їх можна було прочитати;
при розгляді банкноти під кутом деякі захисні елементи будуть змінювати колір від бежевого до смарагдового.

 

 

Як відрізнити фальшиві гроші від справжніх
Відрізнити фальшивку від оригіналу без спецобладнання непросто. Особливо, якщо мова йде про фальшиві купюри високої якості. Перше, що потрібно зробити, - помацати банкноту. Справжня купюра відрізняється від звичайного паперу, на якому друкують фальшивки. Рельєфність зображення з лицьового боку у фальшивок також "кульгає". Простіше кажучи, - ідеально гладка купюра - явна ознака підробки. Якщо зіжмакати купюру по краях, справжні гроші видають характерний "хруст". Що ж стосується захисних елементів, то перше, на що потрібно звернути увагу, - мікротекст захисної стрічки. У цій купюрі він повинен бути чітким та зрозумілим для читання Підробку видадуть погано протягнуті в пресі цифри і букви. І нарешті, найпростіший спосіб - віднести купюру в магазин і попросити просвітити її в УФ променях. Фальшивку видасть криво нанесена фарба і відсутність УФ "мушок" на купюрі.

 

Знайшлися фальшиві гроші, що робити?
"Скинути" знайдену фальшивку в магазині, або на ринку - дуже погана ідея. При найбільш оптимістичному розкладі, вам загрожує довга і не найприємніша розмова з поліцейськими. У гіршому - ви ризикуєте отримати термін за те, що заплатили фальшивкою. Фахівці НБУ рекомендують негайно звернутися із заявою про знайдену фальшивку в поліцію. Саму підозрілу купюру варто віднести в найближчий банк. Назва не грає ролі, важливо подати заяву з вимогою "провести дослідження". Це найважливіший пункт, просто здавши фальшивку в банк, втрачені гроші вам не компенсують. До слова, саме дослідження безкоштовно і гарантовано Нацбанком. Процедура перевірки займає до 30 днів. Якщо купюра виявиться фальшивою, вам відшкодують збиток в повному обсязі.

 

 

 

коментар / Reply From