Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

Народні традиції і прикмети 17 січня: що не можна робити в Феоктистів день

Народні традиції і прикмети 17 січня: що не можна робити в Феоктистів день

17 січня в народі відомий як Феоктистів день, Зосима, Зосима-бджільник.


Сьогодні Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феоктиста - настоятеля монастиря в місті Кукумі в Сицилії (Італія). У його монастирі жили грецькі ченці, які втекли від переслідувань іконоборців. Помер преподобний у 800 році.

 

Також церква вшановує пам'ять преподобномученика Зосима, пустинника Кілікійського. У народі цей день став асоціюватися з іншим святим на ім'я Зосим - Зосимою Соловецьким, який вважається покровителем бджолярів.

 

Сьогодні Зосиму моляться про гарний врожай меду. На стіл ставлять мед і бджолині стільники, щоб задобрити святого. Також готують інші медові ласощі - пряники, іриски тощо.

 

Дівчата в цей день ворожать на судженого і долю. Для цього загадували бажання і дивилися на небо. Якщо ківш Великої Ведмедиці знаходиться праворуч, то бажання збудеться. Дівчині побачити праворуч Чумацький шлях - до заміжжя.

 

Вважається, що сьогодні нечиста сила повертається у свої володіння після новорічних свят (за старим стилем сьогодні відзначають 4 січня). Знахарі варили будяк з ладаном для вигнання чортів. Будяк наділяли цілющою силою, ним лікували недуги і пристріти.



Також у селах існувала традиція вигнання біса. Один з селян вбирався в чорта, надягаючи вивернуту назовні шубу. Місцеві жителі інсценували сцену його вигнання. У селі запалювали велике багаття, яке намагалися перестрибнути - вважалося, що це дарує здоров'я. 

 

У Феоктистів день благословляли людей, які відправляються в далеку дорогу. У комір людині зашивали квітку будяка, щоб нечиста сила не звела зі шляху і не наклала пристріт.

 

Погодні прикмети 17 січня

  • Якщо на гілках дерев багато снігу - буде плідний рік для бджолярів. 
  • Чисте небо з повним місяцем - до сильних весняних повеней.
  • Якщо вдень багато снігу випало - влітку бджоли будуть пишно роїтися.
  • Почути крик лисиці - до непогожої погоди.
  • Якщо небо безхмарне - будуть затяжні морози.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From