Dark Mode
  • субота, 11 Травня 2024

Народні прикмети на 10 лютого - День домовика, Єфремів день

Народні прикмети на 10 лютого - День домовика, Єфремів день

10 лютого в народному календарі - Єфремів день, ще відомий як День домовика. За народними уявленнями, жоден будинок не може стояти без домовика - «господаря» житла. Домашній дух - невидима істота, але іноді він може бути в образі людини або тварини. Побачити домовика - поганий знак. Це може спонукати серйозну хворобу і навіть смерть. Про це пише Pidgorodne.Info з посиланням на Вісті Придніпров’я.

 

Почути стогін або плач домовика - до нещастя. Коли ж «господар» вдома сердиться або пустує, він тупотить, стукає або кричить.

 

Вважається, що домовик недолюблює сварок  та сварливих людей. Він їх карає, створюючи в будинку непорядок (перекидає лавки, гасить вогонь в печі, ховає речі і розкидає посуд). Ще недбайливих господарів домовик лякає ночами, роблячи їх життя нестерпним.

 

Улюблене місце домовика- піч. Наші предки вірили, що дух живе під піччю, за нею або на печі, на горищі недалеко від пічної труби, або у дворі, де знаходиться домашня худоба. Домовик доглядає та оберігає тварин. Особливо це стосується коней, яких він годує і поїть.

 

Якщо кінь домовому сподобався, то він його пестить, заплітає гриву. Якщо ж скотина йому не до душі, то він її мучить, катаючись на ній ночами, заганяє під ясла, сплутує гриви і хвости. Тоді селянинові доводилося продавати тварину і купувати нову.

 

Наші предки любили і шанували домовика: при переїзді в нове житло його запрошували з собою. Залишали йому подарунки у дворі - монетки, клаптики, окрайця хліба. Після вечірнього прийому їжі для нього на стіл ставили їжу. На великі свята (Різдво Христове, Василів вечір, Чистий четвер, Філіпов день) домовика не забували та пригощали.

 

10 лютого в народі - «іменини домовика». У цей день домашнього духа особливо вшановували. Для нього в печі  ставили миску з молоком, залишали горщик з кашею, обклавши його гарячими вуглинками. Вірили, що домовик опівночі вийде з-під печі і спробує частування, після чого подобрішає і на цілий рік стане послужливим і сумирний.

 

Пригощаючи домовика, просили не шкодити господарству, а навпаки, допомагати. Якщо ж «сусіда» в цей день не пригостити, то він перетвориться в лихого. І тоді в господарстві піде все шкереберть: худоба  та домочадці почнуть хворіти, всі починання будуть закінчуватися провалом.

 

Дівчата і жінки днем проводили прибирання в будинках, щоб "сусід" не вирував. Щоб задобрити і втихомирити домовика, у вечірній час різали чорного півня. Його кров'ю змочували віник, яким підмітали підлогу в будинку та територію навколо житла.

 

Увечері 10 лютого розповідали історії про домовика: про його витівки, характер і про його зустрічі з людиною. Вважали, що в турботливій та дружній родині домовик живе у злагоді з господарями.

 

Преподобний Єфрем Сирин, пам'ять якого шанують 10 лютого, вважається Сверчковим захисником. Тому на Єфрема не можна вбивати в будинку ніяких комах: ні клопів, ні тарганів, ні цвіркунів, ні павуків - домовик образиться.

 

10 лютого: прикмети та повір'я дня

 

Вітер в цей день - до сирого літа.
Якщо в цей день трапилася біда чи хтось захворів, то, згідно з повір'ям, це пустує домовик.
Вважається, що на Єфрема відмінне клювання.
Нагодувавши домовика 10 лютого, ви позбудетеся від багатьох неприємностей.
Густе повітря над лісом - до дощу і негоди.
Ліс почорнів - до відлиги.


Людям, народженим 10 лютого, допомагає домовик, всіляко оберігає від бід. В якості талісмана їм слід носити бурштин.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From