Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

Народні обряди і звичаї 30 березня: які є заборони дня і прикмети погоди

Народні обряди і звичаї 30 березня: які є заборони дня і прикмети погоди

Цей день отримав в народі назви Олексій теплий, Олексій - людина Божа, водотік, пролий глечик, з гір вода, з гір потоки.


Православна церква в цей день шанує преподобного Олексія, людини Божої. В юності він пішов від нареченої і багатих батьків і став жебракувати біля храму Пресвятої Богородиці. Служителю цієї церкви уві сні з'явилася Богородиця і вказала на Олексія як на гідну Бога людину. Олексій втік від цієї слави і прожив залишок своїх днів невпізнаним в будинку батьків.

 

На Русі Святий Олексій користувався великою любов'ю і пошаною. Всі християни знали житіє святого. Багато приказок і прикмет в день Олексія розповідають про розлив струмків. Прийшов час міняти сани на віз, доглядати за кіньми. У цей день не можна запалювати багаття, щоб не накликати грозу.

 

У південних регіонах сіяли ячмінь і овес, а в північних заготовляли дрова. У цей день запускали перші млини і молотили зерно. У селах проводили гусячі бої з молодими гусаками. За правилами птиці повинні були видирати один одному пір'я і бити крилами. Гусенят від переможця-гусака приїжджали скуповувати гусарі з усієї округи.

 

Прикмети погоди 30 березня

  • Багато талої води - до хорошого врожаю.
  • На ліщині з'явилися сережки - весна остаточно настала.
  • Дощ або снігопад в цей день означають, що буде хороший урожай овочів і фруктів, але ягоди і гриби не вродять.
  • Теплий день віщує теплу весну.

 

30 березня іменини 

Іменини у Олексія, Макарія, Віктора, Павла та Олександра.



Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From