Dark Mode
  • субота, 27 Квітня 2024

Над Підгороднім та областю повис шар смогу: коментар метеоролога

Над Підгороднім та областю повис шар смогу: коментар метеоролога

У понеділок, 21 червня, Підгородне, Дніпро та інші міста області прокинулися під серпанком. На туман це було не схоже, і люди припустили, що це випаровування після дощу. Ситуацію прокоментував начальник регіонального гідрометцентру.

 

Найбільше смогу помітили в Дніпрі, а саме у Соборному і Центральному районах, на Тополі, мікрорайоні Лівобережний-3 і в селищі Чаплі. Василь Гринчак розповів, що зараз не ті погодні умови, при яких було б випаровування. За припущеннями метеоролога, це пісок з Середньої Азії. Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланям на Інформатор.

 

«Воно нічим не пахло. За температурними показниками немає шару, який би тиснув до землі. Все, що викидається в повітря, не йде в атмосферу, а притискається до землі. Але таких метеоумов не було. Я сам не зрозумію, що це. Швидше за все, це пил і пісок з Середньої Азії », - сказав начальник регіонального гідрометцентру Василь Гринчак.

 

Синоптик Наталія Діденко припустила, що це можуть бути пилові бурі - нормальне явище при таких погодних умовах, коли гаряче повітря підсушує атмосферну вологу. Якщо раніше вони поширювалися на півдні і сході країни, то тепер вони переміщаються до північній частині.

 

В той же час, в Запоріжжі місцеві відчули неприємний запах, який виявився перевищенням концентрації шкідливих речовин.

 

Про це йдеться на Facebook-сторінці "Запорожье антивирусное 2020".

 

"Якщо чуєте сморід - лишайте заявку на 15-80. Інакше влада каже,що скарг не було", - написала місцева жителька.
 
"Після вчорашніх випарів я помив авто, залишив його у дворі на Бабурці. Сьогодні вранці сяюче авто перетворилося на таке.
Тепер ми можемо уявити собі що у нас в легенях.
Отже вчора були несприятливі метеоумови, завдяки котрим разом з туманом на місто опустилися викиди промислових підприємств.
Факт забруднення пилом зафіксував громадський екомоніторинг https://eco-city.org.ua/?zoom=11&lat=47.822871... і носи багатьох запоріжців, котрі масово почали скаржитися на 1580 про забруднення.
По моїй скарзі приїхала еколабораторія і підтвердила дані екомоніторингу про перевищення ГДК по пилу , також зафіксувала перевищення по Формальдегіду (той солодкий запах, про який я скаржився). Чекаємо публікації результатів перевірки тут https://www.oblses.zp.ua/
При настання несприятливих метеоумов мерія зобов'язана забезпечити оповіщення всіх забруднювачів, котрі мають виконати певні заходи, щоб не допустити забруднення. Але документ і заходи вже застарілі і по резолюції мітингу #Маюправодихати мерія мала б обновити його.
Але мерія вже 9 місяців ігнорує вимоги громади. Результат ігнорування на фото - всі викиди залишаються в наших легенях", - зазначив ще один місцевий житель Запоріжжя.
 
 
 
 
 
Ангеліна Овсієнко
 

коментар / Reply From