Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

Кому доведеться платити транспортний податок у 2021 році

Кому доведеться платити транспортний податок у 2021 році

Мінекономіки оприлюднило перелік легкових автомобілів, які підлягають обкладенню транспортним податком у 2021 році. Серед таких автомобілів опинилися Aston Martin, Audi, Bentley, Tesla, Porsche, Lamborghini, Ferrari, Cadillac, Maserati, Lexus, Rolls-Royce, а також окремі моделі Mercedes-Benz, Land Rover, Chevrolet, BMW.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

Власники люксових автівок у цьому році сплачують транспортний податок за автівки з 2016 року випуску (включно), середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

Тобто, якщо розмір «мінімалки» станом на 1 січня 2021 року становить 6000 грн., то сплатити податок повинні власники автомобілів, авто яких коштує понад 2,25 млн. грн.

 

Ставка податку становить 25 000 гривень на рік, терміни сплати – протягом 60 днів з дня вручення рішення/повідомлення.

 

Платниками є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.

 

Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

 

У разі якщо платник податків НЕ СПЛАЧУЄ узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  1.  при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
  2. при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

 

Водночас передбачено, що починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження), розпочинається нарахування пені (пп.129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

 

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до пп. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

 

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання (пп. 267.6.8 п. 267.6 ст. 267 ПКУ).

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From