Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024

Коли дозволяється примусова евакуація автомобіля

Коли дозволяється примусова евакуація автомобіля

Досить велика кількість водіїв стикалась з примусовою евакуацією належних їм автомобілів у зв’язку із порушеннями правил паркування. Такі водії вимушені розшукувати свій автомобіль, сплачувати не тільки штраф за порушення Правил дорожнього руху, а й зберігання автомобіля на штрафмайданчику, його примусову евакуацію.

 

Відповідно до частини 1 статті 265-2 КУпАП у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені, зокрема частинами третьою, четвертою і п’ятою статті 122 (в частині порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, порушення правил зупинки чи стоянки на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю), працівник уповноваженого підрозділу України, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, що дозволяється виключно у випадку, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на юридичний телеграм-канал «Адвокат Права».

 

Згідно з частиною 3 статті 265-2 КУпАП у разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво не перешкоджає дорожньому руху, такий транспортний засіб не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик.

 

Тобто, виключною підставою для доставлення затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється ЛИШЕ У ВИПАДКУ, ЯКЩО ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ СУТТЄВО ПЕРЕШКОДЖАЄ ДОРОЖНЬОМУ РУХУ.

 

А відповідач, тобто поліцейський, повинен довести належним чином факт вчинення позивачем, тобто водієм, адміністративного правопорушення.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From