Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

Заразніші від "Омікрона": у ВООЗ попереджають про виникнення нових мутацій COVID-19

Заразніші від

Експерти поки не розуміють, якими можуть бути властивості нових варіантів коронавірусу.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, штам "Омікрон" не буде останнім варіантом коронавірусної хвороби і можливість появи в майбутньому нових мутацій COVID-19, що викликають заклопотаність, цілком реальна. 

 

Про це повідомила експерт ВООЗ Марія Ван Керхове в програмі "Наука за п'ять хвилин".

 

"Нам важливо скоротити передачу "Омікрона" з ряду причин. По-перше, ми хочемо запобігти зараженню людей, тому що існує ризик розвитку важкої хвороби. Є способи, якими ми можемо запобігти цьому, але люди все ще схильні до ризику розвитку хвороби", - зазначила вона.

 

У ВООЗ переконують, що при наявності супутніх захворювань, в літньому віці і при відсутності вакцинації може розвинутися важка форма захворювання. 

 

"Друга причина полягає в тому, що ми не до кінця розуміємо вплив пост-COVID-стану або тривалого COVID-19. Таким чином, у людей, інфікованих цим вірусом, є ризик розвитку довгострокових наслідків, які ми називаємо пост-COVID-станом", - зазначила Ван Керхове.

 

Крім того, за даними ВООЗ, сплеск захворювань "Омікроном" значно обтяжує системи охорони здоров'я, а також інші пов'язані служби. 

 

"І, нарешті, чим більше циркулює цей вірус, тим більше у нього можливостей змінитися. "Омікрон" не буде останнім варіантом коронавірусу і можливість появи в майбутньому варіантів, що викликають заклопотаність, цілком реальна", - попереджають в організації.

 

Крім того, експерти не розуміють, якими можуть бути властивості нових варіантів. 

 

"Звичайно, вони будуть більш заразними, тому що їм потрібно буде перевершити варіанти, які циркулюють в даний час. Вони можуть стати більш-менш серйозними, але вони також можуть мати властивості ухилення від імунітету. Ми хочемо знизити ризик появи варіантів, що викликають заклопотаність, в майбутньому", - зазначила Ван Керхове.

 

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров'я відзначають, що для запобігання поширенню в Україні штаму "Омікрон" до липня 2022 року необхідно щепити 70% населення.

 

 

 

 

коментар / Reply From