Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

Екопатруль інформує про відповідальність за незаконну рубку дерев

Екопатруль інформує про відповідальність за незаконну рубку дерев

В Інтернеті все частіше обговорюють дії  Патрульної поліції Дніпропетровської області та інспекторів екологічного патруля щодо запобігання  рубки дерев вздовж доріг та між полями. А також широке обговорення у Facebook викликало дії у разі збирання сухотою.

 

Про це повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на Facebook-сторінку Экопатруль, Громадське формування "Екологічний патруль".

 

Почнемо з ст.246 Кримінального кодексу України, коли є істотна шкода і нема Акту обстеження зелених насаджень, в якому вказані дерева, їх кількість, вік, діаметр стовбура. Збиток рахується по методиці і відштовхується від діаметру пенька.

 

Істотна шкода - це збиток від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів. З 2021 року для норм кримінального та адміністративного законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень застосовується сума у 1135 грн.

 

Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, - карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, - караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25500-34000 грн) або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

 

Довідка

  1. У статті 246 ККУ істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів

 

  1. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

 

Коментар щодо розрахунку істотної шкоди та тяжких наслідків

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вказаний в диспозиції норм для настання адміністративної та кримінальної відповідальності, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року.

 

Оскільки з 1 січня 2020 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць складав 2102 грн, то в 2020 році для кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень застосовувалася сума в 1051 гривень. А з 1 січня 2021 року стало 1135 грн.

 

Таким чином, відповідно до примітки статті 246 Кримінального кодексу України шкода вважається істотною, якщо шкода у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян – тобто від 21020 грн (1051 грн * 20 раз) для злочинів, які були скоєні в 2020 році і 22700 грн (1135*20 раз).

 

Тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян – тобто від 63060 грн (1051 грн * 60 раз)для 2020 року та 68100 грн для 2021 року.

 

Не визнаються предметом злочину, передбаченого ст. 246, трава, очерет, пеньки, хмиз - мертві стовбури дерев або їх частини, які лежать на поверхні ґрунту (вітровал, бурелом, сніговал, сніголам тощо). За наявності для цього підстав порушення порядку заготівлі другорядних лісових матеріалів і здійснення побічних лісових користувань може кваліфікуватись за ст. 356 як самоправство.

 

Знищення або пошкодження лісових масивів і зелених насаджень вогнем чи іншим загально небезпечним способом слід кваліфікувати за ст. 245.

 

Порушення порядку заготівлі деревини, яке безпосередньо не полягає у незаконній порубці лісу (наприклад, залишення на лісосіках пнів вище встановленого розміру, захаращування місць вирубки відходами, залишення недорубів або зрубаних дерев у завислому стані, ведення рубок способами, які викликають ерозію ґрунту), тягне не кримінальну, а адміністративну відповідальність (ст. 64 КАП).

 

Наприклад, якщо ви зрубали 170 шт дерев зі стовбуром 6 см - це вже істотна шкода; якщо діаметр 20см - 56 шт; якщо стовбур 50 см - то вистачить 12 штук таких дерев для кримінального провадження; кущів приблизно 150-200 шт, то ви вже отримаєте покарання за статтею 246 Кримінального кодексу України.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From