Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

День Берегині 2021: історія і традиції свята

День Берегині 2021: історія і традиції свята

У цей день наші предки відзначали старовинне слов'янське свято - день Берегині. Вважалося, що саме вона породила все живе на Землі.

 

Берегиня захищає людей від бід, але не всіх, а тільки лише тих, хто живе по совісті і не порушує законів природи. Пращури вірили, що саме вона створила всіх духів і земні багатства, а потім подарувала їх людям.

 

В її образі немає ніякого негативу. Вона - не богиня, яка може і похвалити, і покарати за проступок. Максимум, що зробить Берегиня - це відмовить у допомозі, якщо людина завинила.

 

Берегиню часто ототожнювали з березою або плакучою вербою, іноді навіть зображували матінку в образах цих дерев.

 

Деякі дослідники вважають, що також Берегинями називали русалок - "берегових дів". Це, до речі, пояснює, чому Берегиня так часто допомагала рибалкам і охороняла всіх тих, хто живе біля берега якої-небудь водойми.

 

Народне свято 15 липня - традиції

Лялька-мотанка" Берегиня " / pinterest.ru

Наші предки в цей день зверталися до берегині, щоб вона допомогла зібрати хороший урожай хліба і врятувала сім'ю від голоду. Однак, працювати в цей день на полі було не можна, як і в будь-яке зі слов'янських свят.

 

Так як береза і плакуча верба вважаються образами берегині, 15 липня цим деревам віддавали особливі почесті. Юні діви і жінки, бажаючи проявити повагу до богині, виходили за межі села, знаходили берізку або вербу, кланялися їй і просили щастя в любові, миру в домі, благополуччя і захисту від ворогів. Прабатьки знали, що 15 липня Берегиня готова допомогти всім стражденним.

 

Слов'яни дотримувалися і ще однієї цікавої традиції - розстеляли на ранковій росі рушник, а потім обтиралися ним. Всі знали, що ранкова роса має особливі цілющі властивості. А ось та, що зібрана в певний день, наприклад, на Івана Купала - навіть магічними. Після обтирання рушники сушили на березах - дерева забирали з тканини зібраний негатив і заряджали рушник силою берегині.

 

Пізніше ці ж рушники, нагодовані вищою силою, використовували, як засіб від псування і пристріту.

 

День берегині - обряди і змови

Багато дівчат в цей день намагалися приворожити коханого. Для цього вони знаходили маленьку гілочку берези і ховали її під поріг будинку коханого. Після того, як він через неї переступить, гілочку таємно забирали, ховали в сухе місце і примовляли: "Як цей прут сохне, так нехай і він (називалося ім'я юнака) від любові до мене сохне".

 

Прикмети 15 липня

Прикмети 15 Липня / pinterest.ru
  • Якщо на деревах можна було помітити пожовклі листочки, осінь і зима будуть ранніми.
  • У лісі багато ягід - зима буде морозною.
  • Народжені 15 липня жінки стають хорошими матерями і дружинами, а чоловіки мають впертість і витривалість.
  • Добре видно, як хлюпається сазан – до сонячних і теплих днів.
  • Якщо в свято Берегині вийти в поле, вмитися джерельною водою і розтертися вишитим рушником, то можна повернути втрачене здоров'я і відновити душевні сили.

 

 

коментар / Reply From