Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

В Україні різко зростуть штрафи за порушення пожежної безпеки

В Україні різко зростуть штрафи за порушення пожежної безпеки

Закон, який незабаром набере чинності, збільшить штрафи за порушення пожежної безпеки майже до шести тисяч гривень.

 
Президент Володимир Зеленський підписав закон, який посилює відповідальність за порушення пожежної безпеки. Про це в понеділок, 1 березня, повідомляє прес-служба Офісу президента.
  
Документ під назвою Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки №1 187-IX Верховна Рада прийняла 3 лютого цього року.
 
Відзначається, що документ спрямований на посилення захисту навколишнього середовища, запобігання пожежам у природних екосистемах, підвищення ефективності управління та контролю в цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.
 
Після набуття чинності закону зростають розміри штрафів:
 
  • за порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському і річковому транспорті;
  • за порушення вимог пожежної безпеки;
  • за використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням;
  • за початок роботи новостворених підприємств без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки. 
Крім того, збільшуються штрафи за невиконання законних вимог представників центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру.
 
Очікується, що закон дозволить приймати ефективні та системні заходи щодо захисту природних екосистем від пожеж, підвищить ефективність державного контролю, посилить відповідальність у цій сфері, що сприятиме мінімізації кількості і масштабів пожеж.
 
Закон набуває чинності наступного дня після опублікування.
 
 
 
Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From