Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024

В Україні збільшили штрафи за порушення пожежної безпеки та хибні виклики в екстрені служби

В Україні збільшили штрафи за порушення пожежної безпеки та хибні виклики в екстрені служби

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про посилення відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки. Рішення підтримали 317 народних депутатів. Про це повідомляє Pidgorodne.Info, посилаючись на Департамент комунікації МВС України.

 

«У нашому законодавстві є багато проблем в частині притягнення до відповідальності осіб, які не хочуть виконувати приписи пожежних інспекторів. Зараз штраф за те, що людина не виконує в своєму закладі правила пожежної безпеки, починається з 8,50 гривень. А максимальний штраф за порушення встановлених законодавством правил пожежної безпеки - 109 гривень », - зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

За його словами, тільки в 2020 році на пожежах в Україні загинуло 1 621 чоловік.

 

Проєктом закону пропонується встановити мінімальний штраф за порушення в розмірі 510 гривень, а максимальний - 8 500 гривень.

 

Крім того, збільшується штраф за помилковий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги від 3 400 до 10 200 гривень.

 

Парламент також підтримав законопроект № 3931, яким вніс зміни до КУпАП щодо відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної і пожежної безпеки.

 

За словами Антона Геращенко, протягом двох років зафіксовано 30 000 випадків недопуску інспекторів пожежної служби на об'єкти.

 

Створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду у сфері техногенної та пожежної безпеки, зокрема пов'язаної з проведенням перевірок, - тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 34 000 гривен.

 

Поліцейським і посадовим особам органу державного нагляду у сфері техногенної та пожежної безпеки надається право складати протоколи про адміністративне правопорушення.

 

У разі, якщо правопорушники не надаватимуть можливість оформити протокол, пропонується надати можливість поліцейським проводити адміністративне затримання до встановлення особи правопорушника в разі перешкоджання їм діяльності уповноважених посадових осіб.

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From