Dark Mode
  • четвер, 18 Квітня 2024

Водохреще 2022: дата, традиції свята та правила купання в ополонці

Водохреще 2022: дата, традиції свята та правила купання в ополонці

На Водохрещу християни святкують Таїнство Хрещення Ісуса у річці Йордан у віці 30 років.

 

Щорічно православними віруючими відзначається велике свято - Водохреща, день, коли Син Божий прийняв Таїнство в річці Йордан.

 

Свято завжди відзначається 19 січня. 2022 року воно випадає на середу. Вода в ополонці на Водохреще вважається священною, здатною очищати душі і тіла, а також зціляти від будь-яких хвороб. Багато українців дотримуються традиції - купатися в ополонці на Водохрещі.

 

 

Коли Водохреща у 2022 році

Водохреща має одну дату у всіх християнських конфесіях - 6 січня. Православна церква відзначає це свято за старим стилем. У сучасному юліанському календарі Водохреща випадає на 19 січня.

 

Водохреща: історія свята

Водохреща відноситься до числа найдавніших християнських свят. Відзначають його ще з часів апостолів. У цей день церква згадує подію з життя Ісуса Христа.

 

У тридцятирічному віці він прийшов до Іоана Предтечі, щоб той хрестив Сина Божого в річці Йордан. Іоан вважав себе негідним такої честі, але Ісус сказав, що така Божа воля. Іоан провів таїнство і отримав за це прізвище Хреститель.

 

Під час обряду на землю з небес зійшов Святий Дух у формі голуба і вказав, що Ісус – це Син Божий. Після Хрещення Ісус освятив воду річки Йордан. Обрядом свого Хрещення Ісус показав, що всі рівні перед Богом – навіть сам Спаситель.

 

Коли Водохреща 2022 / progolovne.in.ua

Водохреща 2022: традиції свята

Важливо відзначити, що ставлення церкви до водохресних купань неоднозначне. Багато священників вважають це язичницькою традицією. У Біблії нічого не сказано про купання в цей день, і в інших християнських країнах такого звичаю немає.

 

Напередодні Водохрещі 18 січня встановлюється суворий піст, а на стіл ставлять пісні страви. Традиційно в цей день готують кутю і вареники з капустою. У сам день Водохрещі відвідують богослужіння. Незаміжні дівчата в цей день ворожать на судженого.

 

Як правильно купатися на Водохреще

Як пірнути в ополонку, щоб не нашкодити своєму здоров'ю, розповіла УНІАН кандидат медичних наук, сімейний лікар Людмила Смоліна. За її словами, готуватися до такого купання в ідеалі потрібно за кілька місяців. Лікарі рекомендують гартуватися ще з літа.

 

Якщо таке рішення прийнято незадовго до свята, то все одно необхідно підготувати організм. Почати можна з контрастного душу хоча б уранці чи ввечері. Підготовку треба розпочинати мінімум за два дні до пірнання, каже Смоліна. За словами Смоліної, приймати контрастний душ слід за 5-10 хвилин. Також загартовуватися можна холодною водою.

 

Якщо ж людина вирішила пірнати в день свята без підготовки, це може бути небезпечно.

 

Протипоказаннями до купання експерт називає підвищений або знижений артеріальний тиск, хвороби серця, хронічні захворювання (наприклад, сечостатевої системи). Всі ці проблеми можуть загостритися під час пірнання. Не слід купатися вагітним.

 

Також при підвищенні температури тіла людини до 37 градусів і вище пірнати не рекомендується "Температура 37 може бути аутоімунного характеру, вона може бути запального характеру… Тому людина вважається зараз нестабільно стійкою у плані імунної системи", - зазначила Смоліна.

 

Як довго можна перебувати у воді? Лікар каже, що пірнати треба швидко. "Люди заходять у холодну воду, вони мають перехреститися і тричі пірнути з головою. І одразу вийти. Не треба плавати у крижаній воді", - сказала Людмила Смоліна. Лікар також зазначає, що не потрібно затягувати із зануренням та звикати до води. Інакше ноги швидко замерзнуть і пірнати буде складніше.

 

Зігрітися після пірнання допоможе теплий чай. Відразу після купання на березі бажано мати теплий рушник або халат, щоб одразу обтертися від води, і одягнути сухий теплий одяг, каже Смоліна.

 

На питання про те, чи гріє алкоголь і чи можна його пити перед пірнанням, лікар відповідає категорично. За її словами, так можна тільки швидше замерзнути. Це стосується будь-якого алкоголю.

 

"У жодному разі ні. Тому що алкоголь тимчасово розширює судини. Розширюючись, судини віддають тепло. І не забуваємо, що при вживанні алкоголю людина може втрачати дійсність. Вона не розуміє як довго була у воді і наскільки їй холодно", - застерігає Смоліна.

 

 

 

коментар / Reply From