Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

ЄСПЛ виступив за вакцинацію дітей

ЄСПЛ виступив за вакцинацію дітей

Штрафи за відмову від обов’язкових щеплень і недопущення таких дітей у дитсадки НЕ порушують права на повагу до приватного життя. Така думка більшості суддів Європейського суду з прав людини.

 

І готуйтесь, що скоро цією практикою буду апелювати й в Україні...

 

Про це Pidgorodne.Info пише з посиланням на юридичний телеграм-канал "Адвокат Права".

 

 У Чехії вакцинація дітей від 9 хвороб, включаючи дифтерію, коклюш, правець, поліомієліт, гепатит В, кір і краснуху, є обов’язковою. Так, одного із заявників оштрафували на 3000 чеських крон за відмову привести на щеплення двох його дітей.

 

В іншому випадку дитину відрахували із дитячого садка, коли з’ясувалося, що в неї немає всіх необхідних щеплень. Мати безуспішно намагалася довести в судах, посилаючись на думку експертів, що вакцинація становить небезпеку для здоров’я дитини.

 

Зрештою, батьки подали скарги до ЄСПЛ, вважаючи, що вимоги влади суперечать ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Адже встановлений обов’язок вакцинації порушує право на повагу до приватного життя. А Конвенція Ов’єдо передбачає, що будь-яке втручання в галузі охорони здоров’я потребує вільної та усвідомленої згоди людини.

 

 Однак у рішенні від 08 квітня 2021 року у справі «Vavřička and Others v. the Czech Republic» ЄСПЛ визнав, що така політика влади переслідує законні цілі захисту здоров’я, а також прав інших дітей. На думку високих суддів, це захищає не тільки тих, хто отримує щеплення, а й тих, хто не може бути вакцинований за медичними показаннями, і, отже, покладається на колективний імунітет.

 

Суд констатував, що примус до щеплення може розглядатися як «необхідний у демократичному суспільстві». Проти такого рішення Великої палати ЄСПЛ проголосував тільки один суддя.

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From