Dark Mode
  • вівторок, 19 Березня 2024

«Про владу». Інвестиційний паспорт громади: що це таке, для чого потрібен та на якому етапі знаходиться паспорт Підгородненської громади

«Про владу». Інвестиційний паспорт громади: що це таке, для чого потрібен та на якому етапі знаходиться паспорт Підгородненської громади

Нещодавно міський голова Підгородненської громади Андрій Горб повідомив, що міська рада почала розробку інвестиційного паспорту нашої громади.

 

«Безперечно, вдалий інвестиційний паспорт з прив'язкою до конкретних земельних ділянок, з попередньою підготовкою ділянки для інвестора, що може включати такі заходи, як прокладення доріг, електромереж, каналізації, водопостачання, та інших заходів, забезпечить в майбутньому сталий розвиток громади за рахунок появи нових робочих місць. Якщо нам вдасться створити за п'ять років 2000 робочих місць, то в наступні п'ять років громада додатково отримає 200 млн грн. Це однозначно прорив для нашої громади»,  -  пише міський голова.

 

Саме тому, на сьогоднішній день, питанню залучення інвестицій міська рада приділяє найбільше уваги.

 

«Прогресивна частина депутатського корпусу, всі працівники апарату міської ради та комунальні заклади будуть прикладати максимум зусиль для реалізації задуманого», - запевняє Андрій Горб.

 

За його словами, вже скоро інвестпаспорт нашої громади з переліком інвестиційних пропозицій буде завершений і затверджений на сесії. Перед затвердженням міська рада планує обговорити цей документ з широким колом громадськості.

 

«На жаль, у зв’язку з  карантинними обмеженнями ми не можемо поки що збирати великі зали, але, є варіант до 20 осіб з дотриманням дистанції. Провівши десяток зустрічей з різними зацікавленими групами наших жителів ми в цілому почуємо багатьох з вас і зможемо прояснити деталі», - йдеться у повідомленні.

 

В процесі створення даного документу працівники міської ради аналізують всю територію громади, враховуючи "больові точки", такі, як свиноферма біля міста Підгородне, "брудні" підприємства біля міста і сіл. Також враховуються й чисті, зелені території, з перспективою їх захисту. Аналізуються перспективні території з точки зору розміщення індустріальних парків з захисною зоною від 50 до 3000 метрів.

 

«Хочу запевнити громадськість, що в даному документі будуть враховуватися всі вимоги до санітарних зон, більш того ми для себе поставили умову шукати таке місцезнаходження, щоб санітарні зони були перевищені вдвічі, щоб відповідати самим жорстким стандартам і, щоб у нас в майбутньому ніколи не виникало таких проблем, які ми сьогодні маємо, наприклад зі свинофермою, яка знаходиться в 140 метрах від населеного пункту, внаслідок недбалості керівників, які приймали рішення в ті часи», - пише Андрій Горб.

 

Наразі, міська рада розглядає  всі ідеї: і крематорій, і сміттєспалювальний завод, а також будь-які інші заводи та виробництва. Кожна ідея опрацьовується і якщо вона знайде своє місце, яке буде відповідати всім нормам, вона стане інвестиційною пропозицією.

 

Міський голова запевняє, головним фактором при розробці подібних документів є вміння розуміти, що забобони, страх та рамкове мислення - недопустимі явища при такій роботі.

 

«Необхідно дозволити собі політ фантазії, щоб будь-які, на перший погляд, неймовірні ідеї могли реалізуватися. В свій час людство чинило спротив і механізації, і багатьом прогресивним технологіям, які згодом стали повсякденним явищем в нашому житті. Саме тому ми "фантазуємо" сьогодні по повній, заради того, щоб на креативі і сміливості здійснити прорив і стати сучасною, розвинутою громадою, де мешканці житимуть в безпеці і комфорті, маючи розвинуту інфраструктуру, транспорт, забезпечені роботою і місцями для відпочинку», - йдеться у повідомленні міського голови.

 

Тож, повернемося до питання про інвестиційний паспорт громади.

 

Що таке інвестиційний паспорт регіону?

Інвестиційний паспорт –  це комплексний інформаційний бюлетень, розрахований на потенційних інвесторів. Розробляючи паспорт, необхідно ідентифікувати і проінвентаризувати всі можливі ресурси, які знаходяться на території громади.

 

Інвестиційний паспорт регіону (міста, району, об’єднання територіальних громад) є найбільш повним інформаційним джерелом для інвестора, який поширюється під час зустрічей, інвестиційних заходів, надсилається за потреби різноманітними каналами зв’язку, в тому числі, й електронними. Передача паспорта інвестору для початкового етапу контактів є невід'ємною частиною побудови враження, що місцева влада є професійним партнером в інвестуванні.

 

Паспорт повинен мати чітку структуру, належний дизайн та естетичний вигляд. Для покращення його зовнішнього вигляду використовують фото, карти, діаграми, схеми, які водночас збагачують і доповнюють інші дані.

 

Паспорт не може бути занадто великим (оптимальний обсяг 25-30 сторінок для регіонального рівня, 15-20 сторінок - для міст, районів чи об’єднань територіальних громад). Він містить лаконічну, компактну інформацію про адміністративно-територіальну одиницю.

 

Умовно, паспорт можна розділити на чотири розділи. На початку міститься звернення керівництва регіону (політична позиція) до інвесторів і коротка візитка регіону, далі йдуть основні розділи – характеристика регіону та пропозиції для інвесторів, а також подаються контакти та посилання на використані джерела.

 

З більш детальною інформацією та рекомендаціями щодо стандартів залучення та супроводу інвесторів на місцевому та регіональному рівні ви можете ознайомитися тут.

 

Приклади інвестиційних паспортів інших громад

У цьому підпункті ми вирішили показати нашим читачам, як виглядає інвестиційний паспорт регіону на прикладі інших громад.

 

Інвестиційний паспорт Запорізької області можна переглянути тут.

 

З інвестиційними паспортами усіх громад Чернівецької області можна ознайомитися тут.

 

Інвестиційні профілі громад Дніпровського району можна переглянути тут.

 

Також на сайті Дніпропетровського інвестиційного агентства ви зможете побачити інформацію про інші громади, міста та райони нашої області.

 

Проблеми, з якими Підгородненська громада зіткнулася в процесі підготовки інвестиційного паспорту

Основними проблеми,  з якими зіткнулася наша громада під час підготовки інвестиційного паспорту є:

1.Відсутність генплану міста Підгородне:

2.Відсутність водопровідної мережі;

3.Каналізація на початковому етапі;

4.Стан місцевих доріг.

 

Також, проаналізувавши сайт Підгородненської міської ради, інформації щодо робочої групи та підготовки інвестиційного паспорту ми поки не знайшли.

 

Тож, будемо слідкувати за подальшою інформацією з приводу цієї теми та аналізувати її разом.

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From